poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Potrójne lody, cz.1: Szybka Nutella

                  Za oknem taki upał, że nawet wiedźmy potrzebują kuchennych wakacji. Chyba, że robią ... lody. A odkąd mają magiczną maszynkę do lodów, rzeczywiście robią. I to jak robią! Hurtowo. We wszystkich możliwych smakach i kolorach. Codziennie robią. Chatka powoli pokrywa się szronem ;) 
             Zaczniemy od tych najprostszych, najszybszych i najbardziej kochanych przez dzieci. Lody z nutellą. Baaardzo nutellowe i intensywne w smaku, dla dorosłych mogą kazać się nieco zbyt słodkie. Mogą, ale nie muszą. 

Szybkie Lody o Smaku Nutelli



Składniki: 

  • 175 g nutelli lub innego czekoladowego kremu do kanapek,
  • 1/2 puszki pełnotłustego mleka skondensowanego (niesłodzonego),
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%,
  • 50 g drobno posiekanych, uprażonych na patelni i wystudzonych orzechów włoskich,

Wykonanie:

            Zanim zabierzecie się za robienie domowych lodów, pamiętajcie, że zawsze, ale to zawsze najbardziej problematyczne jest ich mrożenie. Po pierwsze, nasze domowe zamrażalniki, nawet te najłagodniejsze i bezszronowe są zdecydowanie za mocne. Ponadto, w domu nie dodajemy do lodów gumy arabskiej, guar i milionów spulchniaczy i innych rzeczy, które nawet po zamrożeniu utrzymają ich kremowość. Domowe lody będą twardsze i znacznie mocniej zamrożone. Zawsze. 

              Dlatego podaję przepis na porcję, którą 2-3 osoby swobodnie zjedzą bezpośrednio po wyjęciu z maszyny do lodów. Jeżeli już musisz je zamrozić, zwiększ listę składników o 1-2 kieliszki spirytusu, możesz też domieszać do nich ubite na sztywne białko . I koniecznie wyjmij je z zamrażalnika przynajmniej na kwadrans, a nawet na pół godziny przed podaniem. Ale najlepsze będą i tak zaraz po zrobieniu. Kłopot w tym, że do uzyskania właściwej ich konsystencji też trzeba wykonać kilka magicznych zabiegów. 

               Robienie tych lodów zaczyna się wieczorem przed dniem ich jedzenia od umieszczenia wszystkich składników w lodówce, a kontenera od maszyny do lodów w zamrażalniku. Następnego dnia zmieszałam oba mleka, wrzuciłam do nich nutellę i krótko zmiksowałam, tylko tyle, by rozbić grudki kremu. Wstawiłam na 2 godziny do zamrażalnika, czterokrotnie w tym czasie je dokładnie mieszając. Dopiero tak przygotowaną masę włożyłam do maszyny do lodów i kręciłam 40 minut, dopiero przed samym końcem dodając orzechy. Jeżeli nie masz maszyny, po prostu mieszaj je dokładnie co 30 minut aż zamienią się w gęsty krem. 

Wegańska Kawa Mrożona z Lodami Bananowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz