Zaczniemy od tych najprostszych, najszybszych i najbardziej kochanych przez dzieci. Lody z nutellą. Baaardzo nutellowe i intensywne w smaku, dla dorosłych mogą kazać się nieco zbyt słodkie. Mogą, ale nie muszą.
Szybkie Lody o Smaku Nutelli
Składniki: 
- 175 g nutelli lub innego czekoladowego kremu do kanapek,
 - 1/2 puszki pełnotłustego mleka skondensowanego (niesłodzonego),
 - 1/2 szklanki mleka 3,2%,
 - 50 g drobno posiekanych, uprażonych na patelni i wystudzonych orzechów włoskich,
 
Wykonanie:
            Zanim zabierzecie się za robienie domowych lodów, pamiętajcie, że zawsze, ale to zawsze najbardziej problematyczne jest ich mrożenie. Po pierwsze, nasze domowe zamrażalniki, nawet te najłagodniejsze i bezszronowe są zdecydowanie za mocne. Ponadto, w domu nie dodajemy do lodów gumy arabskiej, guar i milionów spulchniaczy i innych rzeczy, które nawet po zamrożeniu utrzymają ich kremowość. Domowe lody będą twardsze i znacznie mocniej zamrożone. Zawsze. 
              Dlatego podaję przepis na porcję, którą 2-3 osoby swobodnie zjedzą bezpośrednio po wyjęciu z maszyny do lodów. Jeżeli już musisz je zamrozić, zwiększ listę składników o 1-2 kieliszki spirytusu, możesz też domieszać do nich ubite na sztywne białko . I koniecznie wyjmij je z zamrażalnika przynajmniej na kwadrans, a nawet na pół godziny przed podaniem. Ale najlepsze będą i tak zaraz po zrobieniu. Kłopot w tym, że do uzyskania właściwej ich konsystencji też trzeba wykonać kilka magicznych zabiegów. 
               Robienie tych lodów zaczyna się wieczorem przed dniem ich jedzenia od umieszczenia wszystkich składników w lodówce, a kontenera od maszyny do lodów w zamrażalniku. Następnego dnia zmieszałam oba mleka, wrzuciłam do nich nutellę i krótko zmiksowałam, tylko tyle, by rozbić grudki kremu. Wstawiłam na 2 godziny do zamrażalnika, czterokrotnie w tym czasie je dokładnie mieszając. Dopiero tak przygotowaną masę włożyłam do maszyny do lodów i kręciłam 40 minut, dopiero przed samym końcem dodając orzechy. Jeżeli nie masz maszyny, po prostu mieszaj je dokładnie co 30 minut aż zamienią się w gęsty krem. 
| Wegańska Kawa Mrożona z Lodami Bananowymi | 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz