Lody kawowo-chałwowe
Składniki:
- 200 g pełnotłustego skondensowanego słodzonego mleka,
 - 150 ml kremówki (36%),
 - 2 łyżki likieru kawowego,
 - 1 szklanka mleka 3,2%,
 - 2 czubate łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej,
 - 100 g chałwy sezamowej,
 
Wykonanie:
Kawę rozpuściłam w szklance mleka i zmiksowałam z kremówką, likierem i mlekiem skondensowanym. Mieszaninę na noc wstawiłam do lodówki, a kontener z maszyny do lodów do zamrażalnika. Rano lody przełożyłam na 2 godziny do zamrażalnika i czterokrotnie w tym czasie miksowałam je przez około 1 minutę, a następnie przełożyłam do maszyny do lodów i kręciłam 40 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz