No i w końcu to zrobiłam. Upiekłam jego własną, absolutnie wiedźmią wersję, w której użyłam chyba wszystkich znanych mi sposobów na wzmocnienie i uwypuklenie klasycznego smaku. Stworzyłam dokładnie taki smak, jaki sobie wymarzyłam. Ciasto lekkie i puszyste, ale czekoladowe, a nie kakaowe, niemal wytrawne, wzmocnione kawą i przyprawami. Wiśnie, nie surowe i nie w konfiturze, ale tylko zżelowane, a dzięki temu zachowujące delikatność i odpowiednio słodkie. Śmietana, w której obecne są i wiśnie i czekolada. A wszystko połączone wyraźnym aromatem wanilii.
Recenzja? Zacytuję: "Nooo, piekłaś już wybitne ciasta. Ale takiego jeszcze nie było ...".
Czarny Las
Składniki na ciasto:
- 150 g czekolady 70% kakao,
- 150 g miękkiego masła,
- 150 g brązowego cukru,
- 150 g mąki pszennej typ 405,
- 6 jajek,
- 2 łyżki syropu waniliowego (takiego do kawy),
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wykonanie ciasta:
Czekoladę rozpuściłam na parze. Jeszcze ciepłą przelałam do miski i zmiksowałam z masłem. Gdy utworzył się gładki krem stopniowo dorzucałam brązowy cukier i pojedynczo dokładałam żółtka, na końcu dolewając syrop waniliowy.
Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia, kawą i chilli. Taką mieszankę dorzucałam do ciągle ucieranego z czekoladą, cukrem i jajkami masła stopniowo, po 2-3 łyżki. Dopiero gdy uzyskałam gładką, gęstą masę, delikatnie wmieszałam do niej ubite z solą białka.
Ciasto wylałam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę (największą jaką mam) i piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem. Wyjęłam z blachy, oczyściłam pędzelkiem i wystudziłam.
Składniki na nasącz i frużelinę wiśniową:
- 750 g wydrylowanych wiśni,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki syropu waniliowego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 4,5 łyżki żelatyny,
- sok z 1/4 cytryny,
- 25 ml mocnej nalewki wiśniowej na spirytusie,
- 50 g startej czekolady (70% zawartości kakao),
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Wiśnie zmieszałam z cukrem, syropem waniliowym i sokiem z cytryny i postawiłam na ogniu. Podgrzewałam do rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam w 2 łyżkach wody i szybko mieszając wlałam do wiśni. Wyłączyłam gaz.
Żelatynę zalałam 1/3 szklanki wody i odstawiłam do napęcznienia. Po 5 minutach podgrzałam w kuchence mikrofalowej (nie może się zagotować) i mieszając wlałam do wiśni. Dolałam wiśniówkę, wsypałam czekoladę, pieprz i ponownie wymieszałam. Wystudziłam.
- 1 filiżanka mocnej kawy,
- 150 ml mocnej nalewki wiśniowej a spirytusie,
- sok pozostały po wydrylowaniu wiśni,
Wszystkie składniki porządnie wymieszałam i obficie skropiłam nimi ciasto, na które natychmiast wyłożyłam zimną, wiśniową frużelinę.
Składniki na krem śmietanowy:
- 750 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki syropu waniliowego,
- 25 ml mocnej nalewki wiśniowej na spirytusie,
- 1 tabliczka czekolady 70% zawartości kakao,
- 3 opakowania śmietanfixa,
Wykonanie:
Do zimnej śmietany wlałam syrop waniliowy oraz wiśniówkę i ubijałam 3 minuty. Śmietanfixy zmieszałam z cukrem pudrem, wsypałam do śmietany i ubijałam jeszcze 2 minuty. Odłożyłam trochę śmietany do dekoracji, a pozostałą zmieszałam z drobno posiekaną i zmrożoną czekoladą. Gotową śmietanę rozsmarowałam na cieście.
Na powierzchni śmietany wyrysowałam linie dzielące ciasto na 24 kawałki, a na każdym z nich wyrysowałam ozdobne S z polewy z gorzkiej czekolady. Udekorowałam kleksami bitej śmietany, w każdy wcisnęłam wisienkę i czekoladową ozdóbkę (też wykonałam sama, ale to już temat na osobny rozdział). Całość wstawiłam na noc do lodówki.
Podobne:
Czekoladowe Ciasto z Wiśniami |
Ciasto rewelacja :) wyszło bardzo smaczne. Z uwagi na to, że spodziewam się dzidziusia dałam mniej nalewki, żebym mogła też posmakować tego wypieku ;)
OdpowiedzUsuńCiasto jeszcze nie skończone a frużelina... Pychotka... Czuję że ciacho będzie... Palce lizać!...
OdpowiedzUsuń