Bałkańskie Mielone (Cevapici)
Składniki:
- 450 g mielonego mięsa z indyka,
- 1/4 posiekanej czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku (posiekane),
- 3 łyżki otrębów żytnich,
- 1/2 małego pęczka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżka zimnej wody,
- + 6 patyczków do szaszłyków
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrobiłam ręką na gładką masę. Patyczki do szaszłyków połamałam na połowy. Z masy mięsnej uformowałam 12 niedużych, podłużnych kotlecików i nadziałam je na patyczki. Układałam na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i smażyłam z obu stron, aż ładnie się przypiekły.
Idealną przystawką są plastry fety, posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną czerwoną cebulą i faszerowane pomidory.
Faszerowane Pomidory
Składniki:
- 6 sporych pomidorów,
- 100 g brązowego ryżu,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
Wykonanie:
Pomidorom ścięłam czapeczki i wydrążyłam łyżeczką. Ryż ugotowałam w bulionie, gorący zmieszałam z pomidorowym miąższem, posiekanym czosnkiem i natką. Doprawionym ryżem nafaszerowałam pomidory i wstawiłam je na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem.
I dlaczego skojarzyło mi się to z polskim mielonym i mizerią? No, przez tzatziki, oczywiście! Bo do tego wszystko trzeba podać zimny sos, który jakoś nie zmieścił mi się na zdjęciach - Oooops! No w każdym razie gęsty jogurt grecki zmieszany z dużą ilością czosnku, startym grubo świeżym ogórkiem (warto go zaraz po starciu dobrze odcisnąć), koperkiem i solą.
Podobne:
Zielone Mielone |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz