A na początek tarta. Trochę nietypowa, bo z ciasta bardziej babkowego niż kruchego i z kremem budyniowym z czekoladą zamiast masła. A do tego podkolorowane i nabłyszczone galaretką truskawki. Pyszne i ładne.
Czekoladowa Tarta z Truskawkami
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki,
- 3 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- 70 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywno z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy i pojedynczo wlewając żółtka. Na koniec, już za pomocą zwykłej łyżki wmieszałam mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelałam do formy na tartę i piekłam 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Wystudziłam.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka + 1/2 szklanki,
- 2 budynie czekoladowe bez cukru,
- 1 łyżeczka cukru
- 1 gorzka czekolada (min. 60% zawartości kakao),
- 1 galaretka truskawkowa,
- 800 g ładnych truskawek,
- szczypta soli
Wykonanie:
Proszek budyniowy rozrobiłam w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowałam z cukrem i solą i gdy zaczęło wrzeć, intensywnie mieszając do zgęstnienia wlałam rozrobiony proszek budyniowy. Do gorącego budyniu wrzuciłam posiekaną czekoladę i dobrze wymieszałam.
Gorący krem wylałam na ciasto i ułożyłam na nim połówki truskawek. Odstawiłam do wystudzenia. W tym czasie przygotowałam galaretkę na połowie wody z przepisu na opakowaniu. Gdy zaczęła lekko tężeć silikonowym pędzlem rozprowadziłam ją na truskawkach.
Podobne:
Miętowe Ciasto z Truskawkami |
Bardzo mi się podoba taka oryginalna tarta :)
OdpowiedzUsuń