Różowy Sernik
Składniki różowej warstwy:
- 400 ml jogurtu greckiego,
- 600 g truskawek,
- 1 łyżka cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 szklanki gorącej wody,
- 3 łyżki żelatyny
Składniki białej warstwy:
- 1 kg waniliowego sera sernikowego,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- 3 łyżki żelatyny
+ opakowanie biszkoptów "ladyfingers" i filiżanka mocnej kawy bez cukru
Wykonanie:
Obrałam truskawki. Ser wyłożyłam na przykryty ściereczką durszlak (podłóżcie pod to talerz - będzie ciekło!) i wszystkie składniki wstawiłam na noc do lodówki.
Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny zblendowałam na mus i zmieszałam z jogurtem naturalnym. Ponownie wstawiłam do lodówki.
Żelatynę wrzuciłam do dwóch szklanek, zalałam gorącą, ale nie wrzącą wodą do połowy wysokości, porządnie rozmieszałam i odstawiłam do wystudzenia do temperatury pokojowej. W tym czasie wyłożyłam tortownicę namoczonymi w kawie biszkoptami.
Obie masy, serową i truskawkowo-jogurtową zmiksowałam z żelatyną i natychmiast warstwami przy użyciu dużej łyżki do zup wlewałam do tortownicy jedna na środek drugiej zaczynając i kończąc różową warstwą. W ten sposób, dzięki temu, że pozbawiony wody ser jest znacznie gęstszy, uzyskałam wzór listków. Jeżeli wolicie uzyskać efekt "zebry" użyjcie mniejszych łyżek i nie odsączajcie sera. Nie trzeba też wtedy aż tak mocno chłodzić obu mas.
Podobne:
Czekoladowy Sernik z Truskawkami |
Śliczny i uroczy :) Na bank bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńSama również często robię serniki na zimno :)
Bardzo ciekawy pomysł z tym wzorem, ja głównie skupiam się na ozdabianiu ciast na górze a w środku to naprawdę fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNajnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)
Świetnie wygląda))
OdpowiedzUsuń