Bezy imieninowe
Składniki na bezy:- 9 małych lub 8 dużych białek,
- 1/2 kg cukru kryształu,
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli,
Wykonanie:
Ciepłe białka (w sensie wyjęte z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia) ubiłam na sztywno z dodatkiem soli. Cały czas dalej ubijając wlałam łyżkę octu, a następnie stopniowo (co 15-20 s) wsypywałam po 1 łyżce cukru.
Gotową masę nałożyłam do szprycy cukierniczej i wyciskałam ciastka w kształcie eklerek na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piekłam ok. godziny w 100 stopniach z termoobiegiem. Wystudziłam.
Krem Rabarbarowy
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 opakowania kiślu truskawkowego bez cukru,
- 100 g masła,
- 2 łyżki wody,
Wykonanie:
Do garnka wlałam 2 łyżki wody, wkroiłam do niej rabarbar (nie ma potrzeby obierania), dodałam szczyptę soli i cukier, smażyłam na małym ogniu ok. 30-40 minut, aż rabarbar całkowicie się rozpadł, pod koniec mieszając z proszkiem kiślowym. Wystudziłam.
Masło rozmiksowałam na puch i po 1 łyżce dodawałam do niej rabarbarową pulpę. Zimne bezy rozkrawałam i wypełniałam rabarbarowym kremem. Pamiętajcie, żeby robić to na świeżo, tuż przed podaniem. Po kilku godzinach beza, niestety, może nieco rozmoknąć i stracić swoją smakowitą kruchość.
Gorzka Polewa Czekoladowa
Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka twardej margaryny,
- 1 łyżka smalcu,
- 3 łyżki dobrego, ciemnego, kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyłam do garnuszka i mieszając podgrzewałam do całkowitego rozpuszczenia. To nie jest pomyłka: W tej polewie nie występuje cukier i dlatego właśnie wyjątkowo dobrze komponuje się z bezami. Wystudzoną, ale jeszcze płynną polewą ozdobiłam ciastka.
Podobne:
Kawowa Beza z Malinami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz