Szparagi pieczone z Cheddarem i chlebową kruszonką
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 6 niedużych kromek razowego chleba (bez skórki)
- 100 g sera cheddar*
- szczypta soli (u mnie różowa, himalajska)
* w wersji wegańskiej zastąpiłam go serem do zapiekania Violife
Wykonanie:
Szparagi opłukałam i poobcinałam twardawe końcówki na ok. 1/5 wysokości. Każdego szparaga pokroiłam na cztery części i wszystko wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, delikatnie osoliłam (niezbyt dużo - sól zawarta w soli i serze dla większości osób okaże się wystarczająca), wymieszałam z połową oleju (3 łyżki) i wstawiłam na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni (z termoobiegiem).
Z chleba odkroiłam skórki i drobno pokruszyłam, ser starłam na grubej tarce i oba składniki wmieszałam do gorących szparagów. Ponownie wstawiłam je do piekarnika na kolejne 25 minut. Idealnie smakują w towarzystwie schłodzonego, białego wina ...
Podobne:
Szparagi z szynką i orzechami |
Świetne! podkradam przepis :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuń