W dodatku do uzyskania tego efektu wystarczy najtańsza wersja napoju sojowego z popularnej sieci dyskontów. Jest dostępne w trzech smakach; naturalnym, waniliowym i czekoladowym. Sami wybierzcie, który z nich smakuje Wam najbardziej. Pamiętajcie jednak, że jest to mleko już słodzone. Nawet jeżeli pijecie słodką kawę, spróbujcie tym razem całkowicie zrezygnować z cukru.
Dekadencka, wegańska kawa z pianką
Składniki:
- 1 czubata łyżeczka kremowej kawy rozpuszczalnej,
- filiżanka wody stołowej,
- 50 ml słodzonego mleka sojowego,
- 1 łyżeczka ulubionego syropu (szczególnie polecam orzechowy)
Wykonanie:
Mleko sojowe mocno podgrzewam (minuta w kuchence mikrofalowej) i miksuję przez 30 sekund specjalnym spieniaczem do mleka w kubku, w którym podawana będzie kawa. Kawę zalewam gorącą wodą, ale czekam aż całkowicie uspokoi się po zagotowaniu, a następnie mieszam z syropem i wlewam do spienionego mleka, a następnie mieszam całość aż pianka nabierze kawowego koloru.
Na dziś taka kawa musi Wam wystarczyć. Po słodki dodatek zapraszam jutro ;)
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuńJeżeli ja już mam pic kawę to tylko ze szklanek https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki gdyż niestety z kubka mi ona za bardzo nie odpowiada. Nie wiem dlaczego, ale sam smak kawy podawany w szklance jest o wiele smaczniejszy i ma bardziej wyrazisty charakter.
OdpowiedzUsuń