Bo kto go nie lubi? Typowe dla rodzinnej Wielkopolski, tak wysokie, że nie mieści się w ustach, puuuchate, jeszcze ciepłe, obsypane owocami i kruszonką ... komu nie pociekła ślinka? Dla współzjadaczy tradycyjne, dla mnie w wersji wegańskiej. Nie odpuszczajcie rabarbarowi i bierzcie się do pieczenia!
Drożdżowe Ciasto Wielkopolskie z Rabarbarem i Kruszonką
Składniki:
- 6 solidnych łodyg rabarbaru,
- 700 g mąki pszennej typ 405,
- 4 jajka,
- 80 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka
- 150 g cukru + 2 łyżki,
- 1 cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
- porządna szczypta soli
- (* w wersji wegańskiej 3/4 szklanki oleju i 1 1/4 szklanki domowego mleka owsianego, za to bez jajek),
- kruszonka zrobiona z 50 g zimnego masła (lub margaryny w wersji wegańskiej), 4 łyżek cukru kryształu i 4 łyżek mąki (wyrabiamy szybko czubkami palców, a kiedy zacznie się lepić w grudki wstawiamy do lodówki)
Wykonanie:
Rabarbar obrałam, pokroiłam na ok. 1 cm plasterki, ułożyłam na durszlaku i zasypałam 2 łyżkami cukru.
Drożdże wkruszyłam do dużej miski, zasypała cukrem, zalałam ciepłym mlekiem, zasypałam 5 łyżkami mąki i odstawiłam na 20 minut. Do pracującego wyraźnie zaczynu (na warstwie mąki pojawią się pęknięcia spod których będą wyglądać beżowe, drożdżowe bąbelki) dodałam resztę składników: pozostałą mąkę, cukier waniliowy, olej, sól i jajka. Wyrabiałam w mikserze planetarnym końcówką do ciasta drożdżowego dobre 10-12 minut, a następnie przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na 90 minut.
Wyrośnięte ciasto (powinno przynajmniej podwoić objętość) przelałam do największej blachy jaką mam, którą wcześniej wysmarowałam margaryną (masło się spali) i wysypałam tartą bułką. Pozwoliłam mu rosnąć jeszcze kwadrans, a następnie rozłożyłam na nim rabarbar i posypałam kruszonką. Wstawiłam do zimnego piekarnika, który rozgrzewał się do 160 stopni i piekłam godzinę. Powinno wystarczyć 50 minut, ale celowo trochę przeciągnęłam, bo kwaśny, soczysty rabarbar lubi robić psikusy i ma skłonność do zakalców.
Podobne:
Drożdżówka Sypana |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz