Co więcej, jest to przepis nie tylko wegański (jak to u mnie, zawiera miód, ale ortodoksyjni weganie mogą zastąpić go np. syropem z agawy), ale również "raw food" czyli przygotowany bez obróbki termicznej. Polecam również nieweganom, dla których "raw food" oznacza tyle, że można go przygotować bez użycia piekarnika. Jest też bardzo zdrowy - w całości zrobiony z ziaren, orzechów, suszonych owoców i soku cytryny z niewielkim dodatkiem miodu i tłuszczu. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Wegański Sernik z Nerkowców (raw food)
Składniki:
- 200 g ziaren słonecznika,
- 200 g suszonej żurawiny,
- 450 g nerkowców,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- sok i skóra z 1 cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- posypka czekoladowa do dekoracji
Wykonanie:
Słonecznik i żurawina posłużyły do przygotowania spodu. Wystarczy wrzucić słonecznik do miski silnego robota z końcówką do siekania, a po chwili dorzucić żurawinę. Siekamy niezbyt długo, tylko tyle by uzyskać grubą kruszonkę, a nie gładką masę. Gotowym ciastem wylepiłam spód tortownicy. (W oryginalnym przepisie zamiast żurawiny użyto rodzynek, dla mnie są jednak zbyt słodkie).
Nerkowce namoczyłam na noc w gorącej wodzie, a następnie zblendowałam z olejem, miodem oraz sokiem i skórką cytrynową do uzyskania, tym razem, gładkiej, kremowej masy. Sernik jest bardzo smaczny, dlatego zdecydowałam się na zwiększenie ilości składników o 50%, żeby uzyskać nieco wyższe ciasto i zmienić proporcje objętości pomiędzy sernikiem a jego spodem. Ilość soku z cytryny i miodu też jest dowolna - doprawcie masę tak, żeby Wam smakowała. Oczywiście, w moim przepisie zwyczajny olej słonecznikowy zastąpił użyty oryginalnie olej kokosowy. Tak, jest smaczniejszy i zdrowszy, ale jego cena wciąż jeszcze mnie przeraża. Trochę się bałam, że popsuję w ten sposób konsystencję deseru, ale nie, krem i tak jest dość gęsty.
Gotowy krem z nerkowców rozsmarowałam na słonecznikowym spodzie i wyłożyłam na wierzch czekoladową posypkę. Ciasto włożyłam na noc do lodówki.
Podobne:
uwielbiam raw serniki z nerkowców w każdym wydaniu!
OdpowiedzUsuńwygląda mega puszyście! pyszny nernik :)
OdpowiedzUsuń