środa, 22 kwietnia 2015

Domowe Mleka Roślinne ... a na deser trufle

              Właściwie od przedszkola nie piłam czystego mleka. Ale dopiero podczas wegańskiego eksperymentu uświadomiłam sobie jak ogromne ilości mleka zużywam mimo to. Przynajmniej dwie kawy dziennie, budynie, zupy, niemal każde ciasto, płatki, gofry. A teraz w dodatku wszędzie tam gdzie kiedyś użyłabym śmietany lub jogurtu. A, niestety, o ile mleko krowie należy do produktów najbardziej podstawowych, najtańszych i powszechnie dostępnych, o tyle z mlekami roślinnymi sprawa ma się zupełnie inaczej. Są 3 do nawet 5 razy droższe, niemal niedostępne w popularnych sklepach, a jeżeli już uda się je znaleźć, to są słodzone. 

             Do najtańszych i najpopularniejszych należą, oczywiście, mleka sojowe. W znanych dyskontach można je kupić już nawet poniżej 5 zł za litr. Jeżeli przyzwyczaicie się do specyficznego posmaku, nadaje się do kawy, przygotowania budyniu czy ciasta. Niestety, jest baaardzo słodkie, nie sprawdzi się więc w gotowaniu. Dlatego właśnie większość wegan bardzo szybko uczy się przygotowywania mleka roślinnego w domu. Nie jest to trudne, wymaga jednak trochę pracy. Wypada za to niezwykle tanio i zdrowo. Pokazywałam już kiedyś tutaj mleko ryżowe. Pora na kolejne. Dziś będzie owsiane, jaglane i migdałowe. 





Mleko Owsiane


             Chyba moje ulubione. Gęste, lekko tłustawe, jedwabiste w konsystencji, o ładnej, kremowej barwie. Neutralne w smaku, zapachu i kolorze. Od biedy można go użyć nawet do kawy. Przygotowuję na nim budynie, kaszki. Doskonałe do ciasta drożdżowego, które fantastycznie na nim rosną i wychodzą wyjątkowo delikatne. 




Składniki:


  • 8 łyżek płatków owsianych,
  • 1 l wody,
  • szczypta różowej soli himalajskiej,
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,


Wykonanie:

                Płatki owsiane wsypuję do miski robota kuchennego, dodaję sól i cukier waniliowy, zalewam gorącą wodą i zostawiam na noc. Rano miksuję około 5-6 minut na najwyższych obrotach, a następnie dwukrotnie przelewam przez gazę. Dodatkowym zyskiem z jego produktu jest gęsty kleik, który pozostaje na gazie. Używam go do ciast zamiast jajek, w roi kleiwa. 


Koktajl Jaglany


             Przypomina konsystencją i aksamitnością rzadki budyń, który czasami podaje się do picia małym dzieciom. Ma barwę kości słoniowej. Z powodu "odśluzowujących" właściwości kaszy jaglanej, w okresie zimowo-wiosennym, używam go do przygotowania koktajlu wzmacniającego odporność i chroniącego przed przeziębieniami. Jest bezglutenowe. 

Składniki na mleko:


  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 l wody,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,


Składniki na koktajl:


  • 1/2 kg mrożonych truskawek,
  • 3-4 łyżki miodu lipowego, 
  • sok z 1/2 cytryny


Wykonanie:

               Kaszę jaglaną ugotowałam według przepisu na opakowaniu z solą i cukrem waniliowym. Zalałam litrem wrzącej wody, przerzuciłam do miski robota kuchennego i miksowałam około 5-6 minut. Następnie dwukrotnie przelałam przez gazę. 

              Ponownie zmiksowałam przy użyciu blendera z dodatkiem truskawek, miodu i soku z cytryny. Podane tutaj ilości są orientacyjne, dodajcie tyle, żeby Wam smakowało. 


Mleko Migdałowe


             Ma najpiękniejszy możliwy kolor  jest idealnie białe, w najczystszym odcieniu bieli. Niestety, jest również baaardzo charakterystyczne w smaku i dość drogie. Nie nadaje się do podgrzewania, ale jeżeli lubicie smak migdałów (naprawdę mocny), może Wam posmakować w kawie. Myślę, że daje spore możliwości w przygotowywaniu deserów. Chodzi mi coś po głowie, jeżeli się uda, na pewno tu pokażę. Na pewno za to produktem ubocznym są przepyszne, czekoladowe trufle, które zasmakują wielbicielom gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. Przepisy na podstawie książki Maćka Szaciłło i Karoliny Kopocz "Karolina na detoksie". 




Składniki:


  • 1/2 szklanki migdałów (bez obierania)
  • 1 1/2 szklanki wody,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,


Wykonanie:

            Migdały zalałam wrzątkiem i odstawiłam na noc. Dodałam sól i cukier, miksowałam w robocie kuchennym 5-6 minut. Przelałam przez gazę i dokładnie odcisnęłam. 


Trufle Czekoladowe


Składniki:


  • sucha masa migdałowa pozostała po przygotowaniu mleka,
  • 2 łyżki margaryny,
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli,
  • 1 czubata łyżka dobrego, ciemnego kakao,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych


Wykonanie:

             Daktyle sparzyłam wrzątkiem i odcedziłam na sitku. Zmiksowałam z kakao, masą migdałową i tłuszczem (w droższej i szlachetniejszej wersji można użyć oleju kokosowego). Z powstałej masy formowałam kulki i obtaczałam je w wiórkach kokosowych. 


Podobne:


Mleko Ryżowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz