Do najtańszych i najpopularniejszych należą, oczywiście, mleka sojowe. W znanych dyskontach można je kupić już nawet poniżej 5 zł za litr. Jeżeli przyzwyczaicie się do specyficznego posmaku, nadaje się do kawy, przygotowania budyniu czy ciasta. Niestety, jest baaardzo słodkie, nie sprawdzi się więc w gotowaniu. Dlatego właśnie większość wegan bardzo szybko uczy się przygotowywania mleka roślinnego w domu. Nie jest to trudne, wymaga jednak trochę pracy. Wypada za to niezwykle tanio i zdrowo. Pokazywałam już kiedyś tutaj mleko ryżowe. Pora na kolejne. Dziś będzie owsiane, jaglane i migdałowe.
Mleko Owsiane
Chyba moje ulubione. Gęste, lekko tłustawe, jedwabiste w konsystencji, o ładnej, kremowej barwie. Neutralne w smaku, zapachu i kolorze. Od biedy można go użyć nawet do kawy. Przygotowuję na nim budynie, kaszki. Doskonałe do ciasta drożdżowego, które fantastycznie na nim rosną i wychodzą wyjątkowo delikatne.
Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych,
- 1 l wody,
- szczypta różowej soli himalajskiej,
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypuję do miski robota kuchennego, dodaję sól i cukier waniliowy, zalewam gorącą wodą i zostawiam na noc. Rano miksuję około 5-6 minut na najwyższych obrotach, a następnie dwukrotnie przelewam przez gazę. Dodatkowym zyskiem z jego produktu jest gęsty kleik, który pozostaje na gazie. Używam go do ciast zamiast jajek, w roi kleiwa.
Koktajl Jaglany
Przypomina konsystencją i aksamitnością rzadki budyń, który czasami podaje się do picia małym dzieciom. Ma barwę kości słoniowej. Z powodu "odśluzowujących" właściwości kaszy jaglanej, w okresie zimowo-wiosennym, używam go do przygotowania koktajlu wzmacniającego odporność i chroniącego przed przeziębieniami. Jest bezglutenowe.
Składniki na mleko:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 1 l wody,
- szczypta soli himalajskiej,
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
Składniki na koktajl:
- 1/2 kg mrożonych truskawek,
- 3-4 łyżki miodu lipowego,
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotowałam według przepisu na opakowaniu z solą i cukrem waniliowym. Zalałam litrem wrzącej wody, przerzuciłam do miski robota kuchennego i miksowałam około 5-6 minut. Następnie dwukrotnie przelałam przez gazę.
Ponownie zmiksowałam przy użyciu blendera z dodatkiem truskawek, miodu i soku z cytryny. Podane tutaj ilości są orientacyjne, dodajcie tyle, żeby Wam smakowało.
Mleko Migdałowe
Ma najpiękniejszy możliwy kolor jest idealnie białe, w najczystszym odcieniu bieli. Niestety, jest również baaardzo charakterystyczne w smaku i dość drogie. Nie nadaje się do podgrzewania, ale jeżeli lubicie smak migdałów (naprawdę mocny), może Wam posmakować w kawie. Myślę, że daje spore możliwości w przygotowywaniu deserów. Chodzi mi coś po głowie, jeżeli się uda, na pewno tu pokażę. Na pewno za to produktem ubocznym są przepyszne, czekoladowe trufle, które zasmakują wielbicielom gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. Przepisy na podstawie książki Maćka Szaciłło i Karoliny Kopocz "Karolina na detoksie".
Składniki:
- 1/2 szklanki migdałów (bez obierania)
- 1 1/2 szklanki wody,
- szczypta soli himalajskiej,
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
Wykonanie:
Migdały zalałam wrzątkiem i odstawiłam na noc. Dodałam sól i cukier, miksowałam w robocie kuchennym 5-6 minut. Przelałam przez gazę i dokładnie odcisnęłam.
Trufle Czekoladowe
Składniki:
- sucha masa migdałowa pozostała po przygotowaniu mleka,
- 2 łyżki margaryny,
- 1/2 szklanki suszonych daktyli,
- 1 czubata łyżka dobrego, ciemnego kakao,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Daktyle sparzyłam wrzątkiem i odcedziłam na sitku. Zmiksowałam z kakao, masą migdałową i tłuszczem (w droższej i szlachetniejszej wersji można użyć oleju kokosowego). Z powstałej masy formowałam kulki i obtaczałam je w wiórkach kokosowych.
Podobne:
Mleko Ryżowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz