Najłatwiej poszło z mlekiem w wersji słodkiej. Okazało się, że bitą śmietanę czy jogurt w deserach doskonale zastępuje mleczko kokosowe. W kawie i budyniu nieźle spisuje się napój sojowy dostępny w najbardziej popularnym dyskoncie w cenie o połowę niższej niż w jakimkolwiek innym sklepie (najlepszy w wersji czekoladowej). Niestety, nawet ten o smaku naturalnym jest po prostu ... słodki, co uniemożliwia użycie go choćby do zabielenia zupy.
Dwukolorowy budyń na mleku sojowym |
Ma jeszcze jedną, moim zdaniem, gigantyczną zaletę. Jest tanie. Ze 100 g ryżu, szczypty soli i litra wody wychodzi mi 5 szklanek gotowego mleka, którego cena w sklepie zbliża się do 10 zł.
Mleko Ryżowe
Składniki:
- 100 g ryżu,
- szczypta soli (u mnie himalajska, różowa),
- woda do ugotowania ryżu + 4 szklanki wrzątku do rozrobienia mleka
- dodatkowo: duża gaza opatrunkowa, silny blender lub robot kuchenny
Wykonanie:
Ryż namoczyłam w wodzie na noc, a następnie gotowałam z odrobiną soli niemal do całkowitego rozgotowania, ok. 40 minut. Następnie przełożyłam do robota kuchennego (wkładka z ostrzami jak w młynku do kawy), zalałam litrem wrzątku i miksowałam około 3 minut na najwyższych obrotach. Następnie lekko przestudziłam i dwukrotnie, powolutku przelałam przez gazę, co jakiś czas odciskając płyn.
To, co zdołało przelecieć przez gazę jest właśnie gotowym mlekiem ryżowym. Jeżeli ktoś ma ochotę zaryzykować wersję pitną, do gotowania należy dodać łyżeczkę cukru i laskę wanilii, którą usuwa się przed miksowaniem.
A tak wygląda przygotowana na mleku ryżowym zupa z pieczonego kalafiora. Specjalnie lekko go przypiekłam, by uzyskać kolor ... żurku. Kawałki kiełbasy świetnie udawały upieczone w piekarniku połówki pomidorów koktajlowych.
Taki smakowy żarcik :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz