Mają też inną cudowną zaletę. Mimo, że zdecydowanie należą do ciast kruchych, nie wymagają wyrabiania. Wszystko zrobił za mnie mikser. Absolutnie niebrudzące, doskonale sprawdzą się jako wypełniacz na każdej, większej i mniejszej imprezie. Na tegoroczne święta, ozdobione zielonym lukrem udawały u nas choinki. Do wyciskania użyłam specjalnej ciastkownicy z wymiennymi końcówkami, ale zwykły rękaw cukierniczy lub szpryca do kremu nadadzą się równie dobrze.
Ciasteczka Wyciskane
Składniki:
450 g mąki (pół na pół pszennej i ziemniaczanej)*,
250 g masła,
175 g cukru,,
1 jajko,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wykonanie:
Masło zmiksowałam z cukrem na puszysty krem i miksowałam dalej dodając jajko, a następnie zmniejszyłam obroty miksera i wsypałam mieszankę sypkich składników (mąki, sól, proszek, ew. dodatki smakowe), krótko przemieszałam.
Nałożyłam masę do ciastkownicy i wyciskałam ciasteczka na ułożony na blasze papier do pieczenia. Piekłam w 160 stopniach z termoobiegiem, 7-12 minut zależnie od wielości. Trzeba uważać, bo ciastka po osiągnięciu właściwego stopnia zrumienienia szybko się palą.
*w wersjach smakowych 100 g mąki można zastąpić mielonymi orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi (175 g mąki pszennej, 175 g mąki ziemniaczanej, 100 g wiórków, orzechów lub migdałów)
** inną wersją smakową jest odsypanie 2 łyżek mąki ziemniaczanej i zastąpienie jej kawą, kakao lub budyniami smakowymi
*** do gotowego ciasta można też wmieszać rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, kawałki czekolady, orzechów lub migdałów. W takim wypadku trzeba jednak użyć grubej końcówki rękawa lub wykładać ciastka na blachę łyżeczką.
**** moja ulubiona wersja smakowa: 175 g mąki pszennej, 175 g mąki ziemniaczanej, 100 g wiórków kokosowych, 1 tabliczka drobno posiekanej czekolady, ok. 100 g żurawiny).
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz