To sałata-konkret. Wyraźnie słona dzięki dodatkowi sosu sojowego i słodkawo-pikantna w tle, jest nie tyle dodatkiem, co pełnoprawnym posiłkiem. Świetna na lunch albo kolację. Dzięki tofu, sezamowi i orzechom staje się źródłem nie tylko witamin, ale także białka, wapnia i zdrowych kwasów tłuszczowych, dlatego szczególnie dobrze wkomponowuje się w dietę wegańską, choć jest na tyle wyrazista w smaku, że powinna usatysfakcjonować również mięsożerców, a na pewno posmakuje miłośnikom kuchni azjatyckich.
Tajska Sałata z Tofu,Orzechami i Sezamem
(porcja dla 2-3 osób)Składniki:
- 60 g ulubionej mieszanki sałat
 - (u mnie jak zwykle roszponka z niewielką domieszką szpinaku i rukoli)
 - 90 g naturalnego tofu,
 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
 - 1/2 ogórka wężowego,
 - 1 czerwona papryka,
 - 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (obranych),
 
Składniki dressingu:
- 2 łyżki octu jabłkowego,
 - 2 łyżki miodu,
 - 1/4 łyżeczki chilli,
 - szczypta startego imbiru,
 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
 - 1 łyżka dobrej oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia,
 - 2 łyżki sezamu
 
Wykonanie:
Obrałam ogórka i podobnie jak paprykę i tofu pokroiłam w dość grubą zapałkę. Porwałam drobno sałatę. Na patelnię wlałam sos sojowy, postawiłam na ogniu i ułożyłam na niej pokrojony ser. Postawiłam na ogniu i podgrzewałam obracając kawałki tofu tak, by z każdej strony wchłaniały sos aż do jego całkowitego odparowania. Na osuszonej patelni uprażyłam orzeszki ziemne i razem z serem dodałam do sałaty.
Uprażyłam również sezam, zmieszałam go z pozostałymi składnikami sosu, polałam sałatę i dokładnie przemieszałam.
Podobne:

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz