Pieczone Owoce na Siemieniowym Kremie
Składniki:
(na porcję dla dwóch osób)
- 2 spore owoce (najlepiej różne, np. jabłko i gruszka albo brzoskwinia i banan)
 - 1 łyżka oleju z pestek winogron,
 - szczypta cynamonu,
 - 2 łyżeczki miodu,
 - garść drobnych owoców (świeżych malin lub borówek albo suszonej żurawiny lub rodzynek namoczonych przez chwilę we wrzątku, ew. garść zmielonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych)
 
Składniki na krem siemieniowy:
- 1/3 szklanki mleka kokosowego,
 - 1 czubata łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
 - 1 łyżka miodu,
 
Wykonanie:
Owoce przekrawam na połówki i sprawiam (wiadomo - banany wymagają obrania, brzoskwinie wyjęcia pestki, gruszki i jabłka wydrążenia), smaruję zanurzonym w oleju pędzelkiem i delikatnie oprószam odrobiną cynamonu. Układam na papierze do pieczenia i piekę ok. 20 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
W czasie gdy owoce siedzą w piekarniku, siemię lniane miksuję z mlekiem kokosowym i miodem. Wylewam na deserowe talerzyki, układam na nich gorące owoce i posypuję drobnym dodatkiem.
Podobne:

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz