Ciasteczka z Galaretką
Składniki:
400 g mąki pszennej,
1 jajko (żółtko i białko osobno),
2 łyżeczki cukru waniliowego,
120 g cukru,
250 g masła,
1 kieliszek rumu,
skórka otarta z 1 cytryny
1 czerwona galaretka przyrządzona na połowie wody, wystudzona ale jeszcze lekko płynna
Wykonanie:
Ze wszystkich składników oprócz galaretki i białka zagniotłam gładkie ciasto, rozwałkowałam je i pokroiłam na prostokąty. W połowie ciastek wycięłam metalową foremką otwory w kształcie gwiazdek. Naklejałam przy pomocy białka ciastka z dziurką na całe prostokąty.
Piekłam 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Po wystudzeniu do każdej gwiazdki wlałam ledwo płynną czerwoną galaretkę i odstawiłam do całkowitego zastygnięcia.
A jeżeli ktoś ma ochotę na więcej ciastek ...
Wyglądają naprawdę świetnie. Warto włożyć więcej pracy dla takiego efektu! :)
OdpowiedzUsuńCzasami warto ;)
Usuń