Tak, wiem: wszyscy ją znają i wszyscy tak robią, żaden cud. Tak, wiem: na kostce bulionowej i tomaterze to żadna sztuka. Oczywiście. Ale tyle razy i w tylu różnych wersjach gościła na moim stole gdy nie miałam czasu albo ochoty na gotowanie, a trzeba było coś zjeść, że mimo wszystko zasłużyła sobie na ten wpis.
Szybka Pomidorowa
Składniki:
1 bulionetka warzywna (lub kostka bulionowa),
2 szklanki wody,
500 ml passaty pomidorowej (tomatery)*,
sól i pieprz do smaku,
szczypta cukru,
ugotowany al dente razowy makaron penette (małe rurki)**
pęczek koperku
Dodatkowo dla wersji niewegańskiej:
1 filiżanka śmietany 30% (lub innej śmietany albo jogurtu, ew. 2 filiżanki mleka),
1/2 filiżanki izmnej wody,
1 łyżka mąki
Wykonanie:
Wrzuciłam bulionetkę do zimnej wody i postawiłam na gazie. Gdy kostka się rozpuściła, zamieszałam, dolałam tomaterę i ponownie zagotowałam. Doprawiłam pamiętając o dodaniu szczypty cukru, która najlepiej podkreśla smak pomidorów. Dla siebie odlałam taką czystą zupę, a tą przeznaczoną dla reszty domowników zaprawiłam najpierw wodą, w której rozmieszałam mąkę, a później wlałam posoloną śmietanę.
Gorącą zupę nalewałam do talerzy z makaronem i posypałam koperkiem. A teraz ... niespodzianka. Każdy miewa taki dzień, że jedyną opcją jest najszybsza zupa świata. Czyli taka właśnie pomidorowa albo jarzynowa z mrożonki (bo do zup z papierka chyba się nie posuwacie, prawda?) Ale to nie znaczy, że jesteśmy skazani na kostki rosołowe. Znacznie zdrowsze bulionetki można przygotować samemu i o tym tak naprawdę jest ten wpis :)
Domowe Bulionetki
Składniki:
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/4 selera,
1/2 pora,
1 ząbek czosnku,
2 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy.
pęczek lubczyku lub natki selera (ew. przyprawa do zup)
sól i pieprz do smaku,
4 szklanki wody
Wykonanie:
Obrane warzywa zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości (zwykle trochę dłużej niż godzinę) na małym ogniu. Następnie wyjmuję warzywa, dobrze doprawiam i redukuję na silnym ogniu do objętości ok. 1/3 szklanki. Wystudzony bulion przelewam przy użyciu lejka do ... woreczków do lodu i zamrażam. Wyjmuję po kostce gdy pojawia się potrzeba przygotowania ekspresowej zupy albo sosu i traktuję tak samo jak kupne kostki bulionowe.
* Można użyć soku pomidorowego lub koncentratu pomidorowego, ale to właśnie passata nadaje tej zupie najwłaściwszą konsystencję.
** Pewnie, że można ją podać też z lanymi kluseczkami lub ugotowanym na sypko ryżem i natką pietruszki zamiast koperku. Jak komu smaczniej i wygodniej.
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert