La Sbrisoletta
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
- 1 1/2 szklanki kaszy manny,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- szczypta soli,
- 1 paczuszka suszonych drożdży,
- 250 g margaryny,
- 2 kg kwaśnych jabłek,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 kieliszek rumu
Wykonanie:
Mąkę zmieszałam z kaszą, solą, cukrem, cynamonem i drożdżami. Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne, podzieliłam na ósemki, a następnie pokroiłam w cieniutkie plasterki, zmieszałam z namoczoną w rumie żurawiną.
Na natłuszczoną blachę wysypałam trzy warstwy suchych składników przekładając dwoma warstwami jabłek, a na sam wierzch starłam kostkę margaryny. Piekłam godzinę w 180 stopniach.
Podobne:
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))
zapowiada się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html