niedziela, 1 lutego 2015

Razowa, wegańska La Sbrisoletta

            W powszechnym mniemaniu weganie nie jadają słodyczy, bo przecież bez masła, mleka i jajek nie da się upiec nic sensownego :) A otóż właśnie można i w dodatku często wychodzi to znacznie zdrowiej i przy okazji mniej kalorycznie. La Sbrisoletta czyli włoska szarlotka jest doskonałym sposobem na udowodnienie tej tezy. Jest absolutnie przepyszna; niezwykle krucha i aromatyczna. Bardzo podobna do popularnej szarlotki sypanej, choć nieco odmienna dzięki większej ilości dodatków i drożdżom. Spróbujcie koniecznie!


La Sbrisoletta




Składniki:


  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 paczuszka suszonych drożdży,
  • 250 g margaryny,
  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 kieliszek rumu


Wykonanie:

                Mąkę zmieszałam z kaszą, solą, cukrem, cynamonem i drożdżami. Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne, podzieliłam na ósemki, a następnie pokroiłam w cieniutkie plasterki, zmieszałam z namoczoną w rumie żurawiną. 

                 Na natłuszczoną blachę wysypałam trzy warstwy suchych składników przekładając dwoma warstwami jabłek, a na sam wierzch starłam kostkę margaryny. Piekłam godzinę w 180 stopniach. 

Podobne:

2 komentarze:

  1. zapowiada się pysznie! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń