Zupa Ser(k)owa
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
 - 300 g serków topionych, (najlepiej bez dodatków ale o trzech różnych serowych smakach, np. gouda, ementaler i edamski)
 - 2 ząbki czosnku
 - 200 ml śmietany 30%,
 - pęczek szczypiorku lub koperku,
 - drobny makaron (np. gwiazdeczki) lub groszek ptysiowy
 
Wykonanie:
Zagotowałam bulion z czosnkiem. Serki pokroiłam w drobną kostkę i gdy na bulionie zaczęły pojawiać się bąbelki, wrzuciłam do garnka. Często mieszając gotowałam ok. 30 minut, aż serki całkowicie się rozpuściły.
Śmietanę zmieszałam z 1/2 szklanki gorącej zupy i wlałam całość do garnka. Zupa jest gotowa. Wystarczy jeszcze dorzucić garść zieleniny. Mimo całej mojej miłości do szczypiorku ta zupa akurat najlepsza jest z ostrawym szczypiorkiem i już można rozlewać ją do talerzy w których czeka makaron lub groszek ptysiowy.
Podobne:
| Zalewajka jak u Babci | 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz