Zupa Ser(k)owa
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- 300 g serków topionych, (najlepiej bez dodatków ale o trzech różnych serowych smakach, np. gouda, ementaler i edamski)
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%,
- pęczek szczypiorku lub koperku,
- drobny makaron (np. gwiazdeczki) lub groszek ptysiowy
Wykonanie:
Zagotowałam bulion z czosnkiem. Serki pokroiłam w drobną kostkę i gdy na bulionie zaczęły pojawiać się bąbelki, wrzuciłam do garnka. Często mieszając gotowałam ok. 30 minut, aż serki całkowicie się rozpuściły.
Śmietanę zmieszałam z 1/2 szklanki gorącej zupy i wlałam całość do garnka. Zupa jest gotowa. Wystarczy jeszcze dorzucić garść zieleniny. Mimo całej mojej miłości do szczypiorku ta zupa akurat najlepsza jest z ostrawym szczypiorkiem i już można rozlewać ją do talerzy w których czeka makaron lub groszek ptysiowy.
Podobne:
Zalewajka jak u Babci |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz