poniedziałek, 2 lutego 2015

Ryżowa Zapiekanka z Paluszkami Rybnymi i Chrzanem

               Zapiekanki to jedna z moich ulubionych form obiadowych. Są jednogarnkowe, mało skomplikowane, zawsze się udają i ... wszyscy je lubią. Ta jest szczególna, bo zawiera w sobie fastfoodowy, okropnie niezdrowy element: paluszki rybne, buuuuu! I pomimo nich, jest baaardzo dobra. 
               Oczywiście, że można przyrządzić jej zdrowszą wersję i zrobić paluszki rybne w domu. Można nawet zamiast nich użyć kawałków ryby bez panierki. Będzie zdrowiej, mniej kalorycznie. Tylko smak już nie będzie ten sam. Umówmy się, paluszki rybne są o niebo zdrowsze niż hamburger z toną sosu. W dodatku często to jedyna forma ryby lubiana przez dziecko i typowego faceta. Uznajmy je więc za dietetyczny kompromis ;) A dietetyczna ta zapiekanka i tak nie będzie, za dużo żółtego sera. Grzeszcie więc i bądźcie szczęśliwi! 

Ryżowo-Chrzanowa Zapiekanka z Paluszkami Rybnymi




Składniki:


  • 2 opakowania paluszków rybnych,
  • 300 g ryżu,
  • bulion warzywny,
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia paluszków


Składniki na sos:


  • 10 dag żółtego sera (jaki znajdziecie w lodówce, nie musi być gatunkowy),
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%,


Wykonanie:

                Ryż ugotowałam w bulionie dbając, by był wystarczająco słony. Śmietanę zmieszałam z chrzanem. Połowę ryżu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, ciasno ułożyłam na nim podsmażone paluszki rybne, zalałam połową śmietany z chrzanem i przykryłam resztą ryżu. Na wierzch wylałam pozostałą śmietanę i posypałam serem. 

                  Piekłam ok. 30 minut w 180 stopniach. 

Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz