Oczywiście, że można przyrządzić jej zdrowszą wersję i zrobić paluszki rybne w domu. Można nawet zamiast nich użyć kawałków ryby bez panierki. Będzie zdrowiej, mniej kalorycznie. Tylko smak już nie będzie ten sam. Umówmy się, paluszki rybne są o niebo zdrowsze niż hamburger z toną sosu. W dodatku często to jedyna forma ryby lubiana przez dziecko i typowego faceta. Uznajmy je więc za dietetyczny kompromis ;) A dietetyczna ta zapiekanka i tak nie będzie, za dużo żółtego sera. Grzeszcie więc i bądźcie szczęśliwi!
Ryżowo-Chrzanowa Zapiekanka z Paluszkami Rybnymi
Składniki:
- 2 opakowania paluszków rybnych,
- 300 g ryżu,
- bulion warzywny,
- 1 łyżka oleju do podsmażenia paluszków
Składniki na sos:
- 10 dag żółtego sera (jaki znajdziecie w lodówce, nie musi być gatunkowy),
- 2 łyżki chrzanu,
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%,
Wykonanie:
Ryż ugotowałam w bulionie dbając, by był wystarczająco słony. Śmietanę zmieszałam z chrzanem. Połowę ryżu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, ciasno ułożyłam na nim podsmażone paluszki rybne, zalałam połową śmietany z chrzanem i przykryłam resztą ryżu. Na wierzch wylałam pozostałą śmietanę i posypałam serem.
Piekłam ok. 30 minut w 180 stopniach.
Podobne:
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAkurat jeśli chodzi o paluszki rybne to ja je bardzo rzadko jem i zdecydowanie wolę całą rybę. Również jak dla mnie bardzo smacznej jest carpaccio łososiowe https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ które powinno zasmakować nawet osobom, które za rybą nie przepadają. W końcu nie dość, ze te dania są smaczne to i oczywiście zdrowe.
OdpowiedzUsuń