sobota, 7 lutego 2015

Wegański Krem Czekoladowy (bez tłuszczu i cukru)

                       Krem czekoladowy na bazie banana, bez dodatku cukru i tłuszczu. Można go potraktować jako samodzielny deser albo użyć jako dodatek do ciasta, naleśników, gofrów czy chleba. Trochę magiczny, bo odpędza wszystkie smutki i smuteczki. Bananowy posmak jest dość mocno wyczuwalny, ale dobrze komponuje się z czekoladą i w niczym nie przeszkadza. Wielbiciele wyraźnej słodyczy powinni trochę go dosłodzić. Odradzam zmniejszenie ilości kakao.

Wegański Krem Czekoladowy




Składniki:

3 banany,
75 ml mleka kokosowego light,
2 łyżki ciemnego kakao,
garść borówki amerykańskiej,



Wykonanie:

                     Banany obrałam, pokroiłam w dość grube plastry (powiedzmy 2-3 cm) i gotowałam 20 minut w parowarze. Podgrzałam mleko i rozmieszałam w nim kakao. Zmiksowałam banany z mlekiem przy użyciu blendera. Ciepły krem przełożyłam do deserowych szklaneczek przekładając warstwami borówki amerykańskiej. 

Podobne:
Brownie z Miętą i Malinami


2 komentarze:

  1. Przepysznie się prezentuje :) Na pewno świetnie smakuje, a do tego jest zdrowy - to chyba deser idealny ;)

    OdpowiedzUsuń