Jedną z nich są pierogi. Już od lat ciasto przygotowujemy wyłącznie z zaparzonej gorącą wodą mąki bez dodatku jajek. A nadziewać można je przecież wszystkim; szpinakiem, owocami, kapustą z grzybami, albo jak w tym przypadku, soczewicą. I za każdym razem są równie dobre.
Pierogi z Soczewicą
Składniki ciasta:
300 g maki pszennej typ 405
200 g mąki pszennej razowej,
1/2 łyżeczki soli różowej soli himalajskiej,
gorąca woda
Wykonanie:
Sól zmieszałam z mąką i stopniowo dolewałam gorącą wodę, aż powstało gęste ciasto. Gdy trochę przestygło, dobrze wyrobiła i rozwałkowałam najcieniej jak tylko się dało. Z cienkiego ciasta wycinałam szklanką nieduże krążki.
Składniki nadzienia:
1/2 cebuli,
1 czubata szklanka zielonej soczewicy,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sól i pieprz do smaku,
koperek,
2 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Posiekałam drobno cebulkę, wrzuciłam na zimy olej, osoliłam i postawiłam na maleńkim ogniu. Gdy cebula się zeszkliła dorzuciłam soczewicę, przemieszałam i zalałam 2 szklankami wody. Gotowałam aż soczewica wchłonęła cały płyn, doprawiłam i wymieszałam z musztardą i posiekanym koperkiem.
Na każdym krążku ciasta układałam łyżeczkę soczewicy i sklejałam brzegi formując falbankę. Gotowe pierogi wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia. To ciasto zostało już zaparzone przed wyrobieniem i naprawdę nie potrzebuje więcej.
Podobne:
mniam! uwielbiam takie pierogi! PYCHA!
OdpowiedzUsuńTo zupełnie jak ja :)
Usuń