poniedziałek, 16 lutego 2015

Wegańskie, Razowe Pierogi z Soczewicą

                     Muszę przyznać, że cały ten wegański eksperyment nie jest dla mnie łatwy. Nie dlatego, że jakoś specjalnie brakuje mi produktów zwierzęcych. To raczej kwestia smaku. Tak się jakoś złożyło, że w diecie wegańskiej sporo jest smaków orientalnych; arabskich, hinduskich, tajskich, za którymi oględnie mówiąc w większości nie przepadam. Dlatego staram się szukać wegańskich możliwości w bardziej swojskich smakach.
                     
                     Jedną z nich są pierogi. Już od lat ciasto przygotowujemy wyłącznie z zaparzonej gorącą wodą mąki bez dodatku jajek. A nadziewać można je przecież wszystkim; szpinakiem, owocami, kapustą z grzybami, albo jak w tym przypadku, soczewicą. I za każdym razem są równie dobre.


Pierogi z Soczewicą




Składniki ciasta:

300 g maki pszennej typ 405
200 g mąki pszennej razowej,
1/2 łyżeczki soli różowej soli himalajskiej,
gorąca woda

Wykonanie:

               Sól zmieszałam z mąką i stopniowo dolewałam gorącą wodę, aż powstało gęste ciasto. Gdy trochę przestygło, dobrze wyrobiła i rozwałkowałam najcieniej jak tylko się dało. Z cienkiego ciasta wycinałam szklanką nieduże krążki.



Składniki nadzienia:

1/2 cebuli,
1 czubata szklanka zielonej soczewicy,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sól i pieprz do smaku,
koperek,
2 łyżeczki musztardy

Wykonanie:

                 Posiekałam drobno cebulkę, wrzuciłam na zimy olej, osoliłam i postawiłam na maleńkim ogniu. Gdy cebula się zeszkliła dorzuciłam soczewicę, przemieszałam i zalałam 2 szklankami wody. Gotowałam aż soczewica wchłonęła cały płyn, doprawiłam i wymieszałam z musztardą i posiekanym koperkiem.

                  Na każdym krążku ciasta układałam łyżeczkę soczewicy i sklejałam brzegi formując falbankę. Gotowe pierogi wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia. To ciasto zostało już zaparzone przed wyrobieniem i naprawdę nie potrzebuje więcej. 

Podobne:

2 komentarze: