Wystarczy duży kubek i kuchenka mikrofalowa, żeby 3, no 4 minuty później gadać już przy czekoladowym cieście. A jeżeli znajdziecie gdzieś w zakamarkach kredensu słoik domowych konfitur ... Koniecznie zjedzcie, dopóki gorące, bo po wystudzeniu nieco traci na uroku. No dobrze. Może nie jest to najlepsze ciasto czekoladowe na świecie. Ale z całą pewnością najszybsze.
Ciastko w Kubku
Składniki:
(na jeden kubek o pojemności ok. 330ml)
- 4 płaskie łyżki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżki oleju,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Wykonanie:
Wrzuciłam do kubka wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia) i zmieszałam je ze sobą. Do suchej mieszanki wbiłam jajko, dolałam olej i mleko. Całość szybko ubiłam widelcem jak kogel mogel i wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na najwyższą moc.
Na pieczenie nie ma, niestety, reguły. Trzeba znać własną mikrofalę. Powinno być gotowe w 3 minuty. Mnie po tym czasie wydaje się lekko kleiste i zdarza mi się przetrzymać je nawet do 4 minut.
Zdziwiona mina osób obserwujących, gdy po ok. 2 minutach ciasto dosłonwie rośnie w oczach i wychodzi z kubka ... bezcenne.
Świetnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuń