środa, 4 lutego 2015

Ciastko w Kubku

                 Znacie to? Przychodzi niezapowiedziany gość. Świetnie się gada. Parzycie kawę i nagle okazuje się, że ostatnią czekoladkę zjedliście wczoraj, wszystkie herbatniki akurat wyszły, weekendowe ciasto dopiero w planach i nawet jabłka jakieś takie zwiędłe ... na szczęście dobra Wiedźma zawsze w zanadrzu jakiś mały,słodki czar :)

                Wystarczy duży kubek i kuchenka mikrofalowa, żeby 3, no 4 minuty później gadać już przy czekoladowym cieście. A jeżeli znajdziecie gdzieś w zakamarkach kredensu słoik domowych konfitur ... Koniecznie zjedzcie, dopóki gorące, bo po wystudzeniu nieco traci na uroku. No dobrze. Może nie jest to najlepsze ciasto czekoladowe na świecie. Ale z całą pewnością najszybsze. 


Ciastko w Kubku





Składniki:
(na jeden kubek  o pojemności ok. 330ml)


  • 4 płaskie łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli


Wykonanie:

                 Wrzuciłam do kubka wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia) i zmieszałam je ze sobą. Do suchej mieszanki wbiłam jajko, dolałam olej i mleko. Całość szybko ubiłam widelcem jak kogel mogel i wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na najwyższą moc. 
  
                 Na pieczenie nie ma, niestety, reguły. Trzeba znać własną mikrofalę. Powinno być gotowe w 3 minuty. Mnie po tym czasie wydaje się lekko kleiste i zdarza mi się przetrzymać je nawet do 4 minut. 

Zdziwiona mina osób obserwujących, gdy po ok. 2 minutach ciasto dosłonwie rośnie w oczach i wychodzi z kubka ... bezcenne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz