poniedziałek, 9 lutego 2015

Lekka Tajska Zupa z Cukinią

                   Bardzo charakterna zupa, która zasmakowała mi pomimo braku specjalnego entuzjazmu dla wszystkich modnych ostatnio kuchni wschodnich. W pierwszym smaku słodko-kwaśna, w drugim ostrrra. A pomio tego delikatna, pyszna i absolutnie wegańska. Choć ja do jej doprawienia użyłam miodu, ortodoksyjnym weganom nie sprawi problemu zastąpienie go choćby syropem z agawy. 

Lekka Tajska Zupa z Cukinią *




Składniki:

1 łyżka oleju rzepakowego,
1 puszka mleka kokosowego light,
sok i skórka otarta z 1 limonki,
1 łyżka miodu,
1 cukinia,
200 g mrożonych różyczek brokułu,
kawałek świeżego imbiru o długości kciuka,
1 łyżeczka ostrej papryki  proszku,
2 łyżeczki curry w proszku,
sól do smaku ( u mnie zawsze różowa, himalajska)

Wykonanie:

                   Na oleju podgrzałam paprykę w proszku i starty imbir uważając, by się nie przypaliły. Po chwili dodałam curry i wlałam mleko kokosowe. Dodałam sok i skórkę z limonki, sól i miód. Następnie wrzuciłam plasterki cukinii i brokułowe różyczki. Gotowałam do miękkości. 

Podobne:
Zalewajka


* Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie książki Karoliny Kopocz i Macieja Szaciłło "Karolina na detoksie". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz