Czekoladowy Kurhan
Składniki na ciasto:
4 łyżki kakao,
180 g mąki pszennej,
200 g masła,
210 g cukru,
esencja waniliowa,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
4 jajka
Składniki na krem:
1 tabliczka mlecznej czekolady,
600 ml śmietany 36%,
2 banany,
100 ml orzechowej nalewki do nasączenia
Wykonanie:
Masło utarłam z cukrem i esencją waniliową na puszysty krem i pojedynczo dodawałam jajka. Mąkę zmieszałam z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawałam do ciągle ucieranej masy maślano-jajecznej. Ciasto przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekłam 40 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Wystudziłam i rozkroiłam na 2 blaty.
Czekoladę rozpuściłam na parze i lekko wystudziłam. Ciągle ubijając wlałam do ubitej już wcześniej na sztywno śmietany.
Blat biszkoptowy nasączyłam alkoholem,na niej powinno się ułożyć plasterki bananów, ale z pośpiechu zapomniałam, więc wylądowały dopiero na kremie. Na banany krem, a wierzch posypałam pokruszoną resztą ciasta i wstawiłam na 3 godziny do lodówki.
Ciasto udekorowałam układając w nim upieczone wcześniej "Palce Wiedźmy" (przepis, z którego korzystałam znajdziecie w linku).
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz