piątek, 24 października 2014

Trzy sposoby na kaszę gryczaną

              Gryka to moja najnowsza kulinarna miłość. Bardzo lubię jej charakterystyczny smak i w kolejnych wpisach postaram się pokazać kilka różnych jego oblicz. Będzie mąka gryczana w cieście, będą płatki gryczane w chlebie, ale zaczniemy od tej najbardziej oczywistej gryczanej odsłony, czyli od kaszy. 
               Dla większości z nas pierwsze skojarzenie z podawaniem kaszy gryczanej jest dość oczywiste. Kasza na sypko, ciemny, gulaszowy sos, do tego coś z ogórkiem albo buraczki. Można i w takiej postaci też kaszę gryczaną uwielbiam. Ale można też inaczej,np. po julkowemu czyli z jajkiem i koperkiem, po góralsku czyli z wędzonym serem i żurawiną albo nawet pod postacią babki. Spróbujcie!



Julkowa Kasza z Jajkiem i Koperkiem


To chyba mój ulubiony sposób na podanie kaszy gryczanej i choć znam go od dość niedawna, to jednak powtarzam często, z dużą przyjemnością i licznymi modyfikacjami. 

Składniki:

1/2 szklanki kaszy gryczanej,
2 szklanki dobrze doprawionego bulionu,
duży pęczek koperku,
4 jajka na twardo,
sól i pieprz do smaku,

Wykonanie: 

Kaszę zalewam bulionem i gotuję na małym ogniu, aż na powierzchni zamiast bąbelków płynu tworzą się ... dziurki. W tym czasie drobno siekam jajko i koperek (przygotowując tę na zdjęciu dodałam jeszcze groszek,bo akurat był, a czasami zdarza mi się też dodać nieco papryki). Wyłączam gaz, wrzucam jajko i koperek, mieszam, solidnie doprawiam (powinno być pikantne), przykrywam garnek i odstawiam na 10 minut. 

Kasza zapiekana po góralsku


Składniki: 

kasza gryczana ugotowana jak w przepisie na kaszę z jajkiem i koperkiem,
50 g suszonej żurawiny,
50 g żółtego, wędzonego sera,
1 łyżka masła,

Wykonanie:

Do świeżo ugotowanej kaszy dorzucam masło, żurawinę i starty ser. Całość przekładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiam na kwadrans do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kwadrans. Chodzi tylko o to, by kasza lekko napęczniała, a ser zdążył się rozpuścić. 

Babka z Kaszy Gryczanej


Składniki: 

300 g kaszy gryczanej,
200 g wędzonej kiełbasy (użyłam takiej z piersi kurczaka),
3 łyżki oleju słonecznikowego,
500 g białego sera,
2 jajka,
1 pęczek natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,

Wykonanie: 

Kaszę ugotowałam jak we wcześniejszych przepisach. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na łyżce oleju na rumiano. Posiekałam pietruszkę. 

Ser utarłam z jednym żółtkiem, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam z natką pietruszki. Pozostałe żółtko i jajko rozkłóciłam, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam z kaszą i kiełbasą. Połowę kaszy ułożyłam w silikonowej formie babkowej z kominkiem, na niej ułożyłam ser i na wierzchu resztę kaszy. Piekłam 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. 

Inny pomysł na kaszę gryczaną:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz