Wątróbka Z Malinami czyli"Wampirza Uczta"
Składniki:
2 opakowania rukoli,
500 g świeżych malin,
5 czubatych łyżek klarowanego masła,
sól i pieprz do smaku,
800 g wątróbki drobiowej
3 łyżki mąki,
Wykonanie:
Rukolę ułożyłam na ogromnym półmisku. 3/4 malin roztarłam w blenderze na krwawy sos. Wątróbki oczyściłam z błonek (to ważne, jeżeli zostanie odrobina żółci, cała potrwa będzie ... gorzka), razem z mąką wrzuciłam do dużego woreczka i solidnie potrząsnęłam, żeby mąka równomiernie je pokryła.
Porządnie rozgrzałam masło i na bardzo gorący tłuszcz wrzuciłam wątróbki (uwaga, pryska!). Gdy lekko się zrumieniły, zmniejszyłam ogień, przykryłam i poddusiłam chwilę, a po pewnym czasie przewróciłam je na drugą stronę, dopiero teraz posoliłam i obsypałam świeżo zmielonym pieprzem i dosmażyłam.
Gorącą wątróbkę przełożyłam na liście rukoli, udekorowałam pozostałymi malinami i polałam malinowym sosem. Głodne wampiry, zapraszam ...
A do wieczornego piwka:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz