piątek, 3 października 2014

Chleb Razowy z Orzechami Laskowymi

Umówmy się od razu: lepiej czy gorzej, ale wszyscy jakoś gotują. Niewielu jest też takich, którzy nigdy w życiu nie przygotowali sobie nic słodkiego, choćby kogel-mogel. Ale domowy chleb, choć ostatnio przeżywa renesans, wciąż jest rzadkością. A tymczasem trudno o lepsze skojarzenie niż dom pachnący chlebem, prawda? Dlatego właśnie co chwilę wyszukuję nowy przepis na nowe, pachnące bochenki. Niedawno pokazywałam tu razowy chleb na maślance, chwilę wcześniej z rodzynkami. Dziś pora na orzechy laskowe i od razu przyznaję, że to zdecydowanie najlepsza próba. Wystarczy tylko odrobina twarożku i kubki smakowe wariują ze szczęścia. Zaraźcie się i zarażajcie innych chlebopieczeniem! 


Chleb Razowy z Orzechami Laskowymi



Składniki:

300 g obranych orzechów laskowych,
20 g świeżych drożdży,
350 ml wody,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
500 g pszennej mąki razowej,
1/2 filiżanki gorącej kawy zbożowej,

Wykonanie:

Orzechy namoczyłam na noc w 1/2 l wody. 




Drożdże i cukier rozmieszałam w wodzie, odstawiłam na kwadrans, dodałam mąkę i sól i wyrobiłam w mikserze do uformowania gładkiej kuli i wytworzenia glutenu, a na koniec, już ręcznie wyrobiłam z odsączonymi orzechami. Wyrobiłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie uformowałam owalny bochenek, ułożyłam na blasze i odstawiłam na kolejne 45 minut. 

Wyrośnięty bochenek posmarowałam gorącą kawą i wstawiłam do zimnego piekarnika, w którym ustawiłam nagrzewanie na 160 stopni z termoobiegiem i piekłam przez godzinę, co kwadrans powtarzając smarowanie kawą. 

Po wyjęciu z piekarnika ułożyłam chleb na kratce, ponownie pomalowałam go pędzlem zanurzonym w kawie, nakryłam lnianą ściereczką i pozwoliłam mu wystygnąć, co nie było łatwe, bo pachniał aż miło :)


S m a c z n e g o !

Podobne:

4 komentarze:

  1. Ooo, a tu jaki ciekawy chlebek!!! Pomysłowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jest naprawdę pyszny! To jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Nie mam termoobiegu to w takim wypadku temperatura bedzie inna czy jednak bez zmian?(Mam piekarnik elektryczny z grzalkami gora-dol)

    OdpowiedzUsuń