Chleb Razowy z Orzechami Laskowymi
Składniki:
300 g obranych orzechów laskowych,
20 g świeżych drożdży,
350 ml wody,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
500 g pszennej mąki razowej,
1/2 filiżanki gorącej kawy zbożowej,
Wykonanie:
Orzechy namoczyłam na noc w 1/2 l wody.
Drożdże i cukier rozmieszałam w wodzie, odstawiłam na kwadrans, dodałam mąkę i sól i wyrobiłam w mikserze do uformowania gładkiej kuli i wytworzenia glutenu, a na koniec, już ręcznie wyrobiłam z odsączonymi orzechami. Wyrobiłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie uformowałam owalny bochenek, ułożyłam na blasze i odstawiłam na kolejne 45 minut.
Wyrośnięty bochenek posmarowałam gorącą kawą i wstawiłam do zimnego piekarnika, w którym ustawiłam nagrzewanie na 160 stopni z termoobiegiem i piekłam przez godzinę, co kwadrans powtarzając smarowanie kawą.
Po wyjęciu z piekarnika ułożyłam chleb na kratce, ponownie pomalowałam go pędzlem zanurzonym w kawie, nakryłam lnianą ściereczką i pozwoliłam mu wystygnąć, co nie było łatwe, bo pachniał aż miło :)
S m a c z n e g o !
Podobne:
smaczny domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńOoo, a tu jaki ciekawy chlebek!!! Pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńI jest naprawdę pyszny! To jeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńWitam. Nie mam termoobiegu to w takim wypadku temperatura bedzie inna czy jednak bez zmian?(Mam piekarnik elektryczny z grzalkami gora-dol)
OdpowiedzUsuń