Chleb gryczany w płatkach owsianych
Składniki:
20 g świeżych drożdży,
350 ml mleka,
1/2 łyżeczki cukru,
350 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka soli,
150 g płatków gryczanych,
rzeżucha wyhodowana z całej paczki nasion,
płatki owsiane do obtoczenia bochenka,
Wykonanie:
Drożdże zasypałam cukrem, zalałam 200 ml lekko podgrzanego mleka, dosypałam 200 g mąki, wymieszałam i odstawiłam zaczyn na godzinę w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodałam płatki gryczane, mleko, mąkę, sól i rzeżuchę, wyrabiałam 8 minut na najwyższych obrotach miksera. Z dość luźnego ciasta uformowałam bochenek i obtoczyłam w płatkach owsianych. Odstawiłam do wyrośnięcia na posmarowanej olejem blasze na 30 minut.
Piekłam 50 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
Podobne:
Smacznie i świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń