sobota, 25 października 2014

Chleb Gryczany W Płatkach Owsianych

Kasza gryczana jest ogólnodostępna i wszystkim znana. O płatki gryczane znacznie trudniej. Udało mi się jednak ostatnio kupić paczuszkę i raczę się nimi często, używając właśnie głównie do chleba. Mają niecodzienny dar, dodane nawet do najzwyklejszej, białej mąki przemieniają wyrobiony z niej bochenek w charakterne w smaku, ciemne pieczywo. A z dodatkiem rzeżuchy ... pycha!





Chleb gryczany w płatkach owsianych


Składniki:

20 g świeżych drożdży,
350 ml mleka,
1/2 łyżeczki cukru,
350 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka soli,
150 g płatków gryczanych,
rzeżucha wyhodowana z całej paczki nasion,
płatki owsiane do obtoczenia bochenka,

Wykonanie:

Drożdże zasypałam cukrem, zalałam 200 ml lekko podgrzanego mleka, dosypałam 200 g mąki, wymieszałam i odstawiłam zaczyn na godzinę w ciepłe miejsce. 

Do wyrośniętego zaczynu dodałam płatki gryczane, mleko, mąkę, sól i rzeżuchę, wyrabiałam 8 minut na najwyższych obrotach miksera. Z dość luźnego ciasta uformowałam bochenek i obtoczyłam w płatkach owsianych. Odstawiłam do wyrośnięcia na posmarowanej olejem blasze na 30 minut. 

Piekłam 50 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. 


Podobne:

1 komentarz: