Przepis pochodzi z jednej z książek Ewy Wachowicz, choć wprowadziłam do niego kilka zmian. Małe, pikantne ciasteczka z serem i oliwkami idealnie zastępują chipsy, a wyglądają od nich znacznie efektowniej i z tego powodu, doskonale nadają się też do kobiecego kibicowania z kieliszkiem wina zamiast piwa.
Ż a b i e O c z k a
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel soku z cytryny
- 20 dag startego, żółtego sera
- 2 jajka
- 20 dag zimnego masła
- słoik oliwek nadziewanych papryką
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duża szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję sól i proszek do pieczenia, który delikatnie spryskuję sokiem z cytryny. Sypką mieszankę siekam z masłem do uzyskania grubej kruszonki, następnie wbijam jedno jajko, dorzucam ser oraz przyprawy i szybko wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto owijam folią i wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. W tym czasie kroję oliwki na plasterki, mniej więcej po 3 plasterki z każdej oliwki.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 1/2 cm i wykrawam kieliszkiem małe kółeczka, każde smaruję rozmąconym jajkiem i w środek wciskam plasterek oliwki. Układam ciasteczka na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze i piekę 12 minut w 200 stopniach.
S m a c z n e g o !
ale fajowskie, super na halloween
OdpowiedzUsuń