Sałata i Ser
Składniki:
- 60 g mieszanki sałat
- (tym razem użyłam gotowej),
- 2 jajka na twardo,
- 50 g żółtego sera o wyrazistym smaku, np. gruyere, gran padano lub cheddar,
- gałązka pomidorów koktajlowych,
- kilka kulek winogron,
- 1 małe jabłko,
Składniki sosu:
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka dobrej oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Jabłko i jajka pokroiłam w drobną kostkę. Winogrona i pomidorki poprzekrawałam na połówki. Ser starłam na tarce o grubych oczkach. Zmieszałam wszystkie składniki.
Jogurt, musztardę, oliwę i ocet umieściłam w niedużym słoiczku, kilkukrotnie wstrząsnęłam. Wylałam na sałatę, oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i całość przemieszałam.
Dość często zdarza mi się przygotować jeszcze inną, znacznie prostszą wersję serowej sałaty, która bardziej odpowiada tym, którzy przedkładają słone nad słodkie. Mieszam po prostu roszponkę z pomidorkami koktajlowymi i fetą. Ta sałata wymaga tylko najprostszego sosu z oliwy i cytryny oraz niewielkim dodatkiem świeżego pieprzu. I doskonale sprawdza się na kanapkach :)
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz