poniedziałek, 26 stycznia 2015

Tofu pieczone w rozmarynie

             Tofu - dla wegan ser, mięso i jajka jednocześnie. Głównie dlatego, że z racji niemal całkowitego braku rozpoznawalnego smaku tofu potrafi udawać wszystko inne. I tak często używane jest jako półprodukt, że zapominamy, że jego delikatny, naturalny smak i gąbczasta konsystencja po odpowiednim doprawieniu naprawdę sam w sobie może stać się atrakcyjny. I raz na jakiś czas warto sobie o tym przypomnieć. 




Tofu pieczone w rozmarynie



(porcja dla 2 osób)

Składniki:


  • 180 g naturalnego tofu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,


Wykonanie:

             Kostkę tofu pokroiłam na 8 podłużnych plasterków. Sos sojowy zmieszałam z olejem, miodem i przyprawami. Obtoczyłam ser w marynacie, zawinęłam szczelnie w papier do pieczenia i piekłam 25 minut w 200 stopniach. 


Podobne:

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie. 
    Polecam wersję tofu w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
    Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń