czwartek, 18 lutego 2016

Gryczane Kluseczki z Tofu (wegańskie i bezglutenowe)

            Dawno już nie było w Chatce kuchni wegańskiej. A po świątecznym obżarstwie i tłustoczwartkowych ekscesach tęskno za czymś, co nie ocieka tłuszczem. Całość jest wegańska i bezglutenowa, ale przede wszystkim smaczna i, wbrew pozorom, szybka w przygotowaniu. A poza tym, co w diecie wegańskiej nie jest proste, nieudziwniona, domowa i niezchemizowana. Takie kluseczki można też przyrządzić ze zwykłej mąki pszennej, zachęcam jednak do stosowania mąki gryczanej, która ma niższy indeks glikemiczny, zawiera więcej białka roślinnego, a przede wszystkim nadaje potrawie charakterystyczny i niepowtarzalny posmak gryki. 

Gryczane Kluseczki z Tofu




Składniki: 


  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • ciepła woda,
  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • 200 ml tomatery (wysmażonych pomidorów),
  • 1 duży pęczek koperku,
  • sól do smaku


Wykonanie: 

                Do mąki stopniowo dodałam, szczyptę soli, wodę i mieszałam do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Nabierałam ciasto na łyżkę i zsuwałam do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu kluseczek na powierzchnię gotowałam jeszcze około 3 minut, odcedziłam.
                Na patelnię wlałam tomaterę, podgrzałam, wrzuciłam do niej kluski, posiekany koperek i pokruszone tofu. Pogotowałam chwilę dla lepszego połączenia smaków. I ... można wsuwać :) 

Podobne:  
Gryczane Ciasto z Figami

1 komentarz: