Muffinki z Mandarynki
Składniki:
- 300 g obranych cząstek manadrynek,
- (im dokładniej obierzecie je z albedo, czyli białych skórek, tym mniej goryczki w ciastkach),
- 400 g mąki pszennej typ 405,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g cukru,
- 2 jajka,
- 40 g masła,
- + 2 obrane mandarynki
Wykonanie:
Mandarynki zblendowałam na luźne puree. Jajka zmiksowałam z rozpuszczonym i przestudzonym masłem oraz cukrem, dodałam pulpę owocową i, cały czas miksując na niskich obrotach, po 1 łyżce dodawałam mieszaninę mąki z proszkiem do pieczenia.
Rozlałam ciasto do papilotek. Na każdej babeczce ułożyłam dodatkową cząstkę mandarynki. Piekłam około 20 minut w 180 stopniach.
Podobne:
Muffinki Czekoladowo-Bananowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz