Pełnoziarnisty chleb ziołowy z porem
Składniki:
- 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej,
- 350 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 20 g drożdży,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 por,
- 15 listków bazylii,
- igiełki z 2 gałązek rozmarynu,
- 1 cebula,
- 60 g masła
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Por i cebulę posiekałam, zeszkliłam na maśle, dodałam posiekane zioła. Do miski miksera wkruszyłam drożdże, zasypałam cukrem, zalałam ciepłą wodą i odstawiłam na kwadrans. Dosypałam mąkę i wyrabiałam 2 minuty na najmniejszych i 6 minut na najwyższych obrotach przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Dodałam masło z cebulą, porem i ziołami, wyrabiałam jeszcze 2 minuty i odstawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Jeszcze raz, już ręcznie przerobiłam ciasto formując z niego dwa bochenki. Ułożyłam na dużej, wyłożonej papierem blasze i pozwoliłam im rosnąć jeszcze 30 minut. Po tym czasie posmarowałam wierzch chlebów lekko ciepłym mlekiem i wstawiłam do zimnego piekarnika; gdy ten rozgrzał się do 230 stopni, odczekałam 10 minut, zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze 45 minut.
Chleb można sprawdzać dość swobodnie i w razie potrzeby po prostu włożyć z powrotem do piekarnika. W przeciwieństwie do ciast najlepiej jednak sprawdza się go nie patyczkiem, ale stukając w spód. Dobrze wypieczony wyda z siebie "głuchy, pusty dźwięk".
Podobne:
Chleb Parzony Mlekiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz