Bananowo-Czekoladowe Muffinki Nigelli*
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany,
1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
2 jajka,
100 g brązowego cukru,
225 g mąki pszennej typ 405,
3 łyżki dobrego, ciemnego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wykonanie:
Obrane banany poprzekrawałam na 3 część i roztarłam końcówką do przecierania dziecięcych zupek. Zmieniłam końcówkę na tę służącą do ciast ucieranych, dolałam olej, jajka i cukier, zmiksowałam w trzech porcjach dodając mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao.
Łyżką nakładałam ciasto do 2/3 wysokości papilotek i piekłam ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podobne:
Jagodowe Muffinki z Cynamonową Kruszonką
* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia, Przepisy z Serca Domu"
Mmm, ależ one smakowicie wyglądają... :)
OdpowiedzUsuń