Kluski Białostockie
Składniki na ciasto:
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
2 jajka,
10 dag mąki,
sól,
Składniki na farsz:
50 dag gotowanego kurczaka,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 duża cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka masła,
dodatkowo: buła tarta i jajko do panierowania + tłuszcz do smażenia,
Wykonanie:
Posiekaną cebulę zeszkliłam na maśle i smażyłam jeszcze trochę z rozdrobnionym mięsem i posiekanym jajkiem, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa i wyrobiłam twarde ciasto z dodatkiem mąki i jajek. Z gotowego ciasta uformowałam wałek i odcinałam po kawałku, każdy formując w podłużny placuszek, nakładałam na niego farsz, składałam na pół i zlepiałam brzegi. Następnie każdą kluskę panierowałam w jajku i tartej bułce, a następnie smażyłam z obu stron na złoto.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz