Po pierwsze dlatego, że język francuski jest mi obcy. Po drugie, bo nie lubię kuchni szumnej i snobistycznej. A po trzecie dlatego, że ciastem najbardziej zachwyciła się właśnie Agatka. Zaskoczona użyciem w cieście czarnej porzeczki natychmiast zażądała przepisu. No to ma.
A G A T K A
Składniki na kruche ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
 - 5 dag mąki ziemniaczanej
 - 15 dag masła
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
 
Wykonanie kruchego ciasta:
Obie mąki zmieszałam z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodałam roztopione i ostudzone masło, jajko, śmietanę i zmiksowałam. Powstałym ciastem wylepiłam natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę i lekko podziurawiłam widelcem, a następnie wstawiłam blachę do lodówki na 30 minut. Następnie piekłam około 30 minut w 200 stopniach. 
Składniki na kisiel porzeczkowy:
- 1 kg czarnej porzeczki
 - 1/2 szklanki cukru
 - 3/4 szklanki zimnej wody
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Wykonanie kiślu porzeczkowego:
Do dużego garnka wlałam 1/4 szklanki wody, wsypałam porzeczki i cukier. W reszcie zimnej wody rozmieszałam mąkę ziemniaczaną i ciągle mieszając powoli wlałam do gotujących się porzeczek. Jeszcze raz zagotowałam ciągle mieszając i wystudziłam. 
Składniki na galaretkę maślankową
- 700 ml maślanki
 - 300 ml śmietany 30%
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 1 tabliczka startej, gorzkiej czekolady
 - 9 łyżeczek żelatyny
 - 100 ml wody
 
Wykonanie galaretki maślankowej
Maślankę zmieszałam ze startą czekoladą. Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w ciepłej wodzie i wąskim strumieniem wlewałam do ubijanej wciąż śmietany, a na koniec domieszałam maślankę z czekoladą.
Wykończenie ciasta:
Na wystudzone ciasto wyłożyłam kisiel porzeczkowy i zalałam galaretką maślankową. Zostawiłam na noc w lodówce.
S m a c z n e g o !




Na upalne dni na deser idealny ;) Wygląda uroczo.
OdpowiedzUsuńCzarna porzeczka jest przepyszna, więc ciasto na pewno Ci się udało. ;)
A owszem, owszem. I mam na to potwierdzenie Agatki! :)
UsuńPiekne i zapewne smakowite ciasto. Jaka wielkość blachy?
OdpowiedzUsuń