sobota, 14 marca 2015

Ciasto z Widelca

              To ciasto jest specjalnością mojej Mamy. Błyskawiczne, idealne na sobotę, kiedy to trzeba się z jego upieczeniem zmieścić pomiędzy odkurzaniem i myciem okien. W dodatku nie wymaga nawet wyjęcia miksera, a do jego zrobienia wystarcza miska i widelec. Na zdjęciu wersja z żółtymi śliwkami i kruszonką, ale najbardziej lubimy, gdy zamiast układać owoce na cieście, po prostu wmiesza się do niego starte na grubych oczkach jabłka. Dla wygody zamiast widelca warto użyć trzepaczki do ciasta, ale nie jest to konieczne. 

Ciasto z Widelca




Składniki:


  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki śmietany 12%,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 3/4 kg ulubionych owoców,


Wykonanie:

              Składniki ciasta należy dodawać w takiej kolejności jak zostały wyżej wymienione cały czas mieszając widelcem lub trzepaczką. Przed dodaniem śmietany jajka z cukrem powinny się ładnie spienić i zwiększyć objętość, ale w sumie wyrabianie ciasta nie powinno zająć więcej niż 10 minut. 

              Gotowe ciasto wykładam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę, układam na nim owoce i posypuję kruszonką  zrobioną z 2 łyżek masła, 3 łyżek cukru i 5 łyżek mąki. Wystarczy krótko wyrobić, tylko tyle, żeby składniki zaczęły sklejać się w rozsypujące się grudki. 

               Piekę ok. 50 minut w 180 stopniach. 

Podobne:
Ciastko w Kubku

1 komentarz:

  1. Nigdy takiego nie jadłam, ale wygląda bardzo smakowicie :) Uwielbiam wszelkie ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń