środa, 23 marca 2011

Indycze sznycelki z sadzonym jajem

Prawdziwe powinny być z cielęciny, ale jakoś nie potrafię się przekonać do zjadania krowich dzieci. Nie, no nie jestem wegetarianką, ale one mają takie piękne oczy . . . No i użyłam sznycelków z indyka. Też dobre. Potrawa to bardzo efektowna, a nieco zapomniana. I to całkiem niesłusznie, bo niezwykle smaczna. Chodziła za mną już od dłuższego czasu jako wspomnienie z dzieciństwa i w końcu się odważyłam. 

I n d y c z e   s z n y c e l k i   z   s a d z o  n y m   j a j e m



Składniki:

  • 400 g indyczych sznycelków
  • 1 kubek maślanki
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Sznycelki lekko podmroziłam, żeby lepiej się siekały i pokroiłam drobniutko jak warzywa do sałatki, a później jeszcze dwukrotnie przesiekałam. Zalałam maślanką i wstawiłam na noc do lodówki. Później wyrobiłam z 1 jajkiem i łyżką mąki, doprawiłam i uformowałam cztery płaskie kotleciki. Każdy obtoczyłam w mące i usmażyłam na gorącym tłuszczu, po około 7 minut z każdej strony, delikatnie podlewając wodą.
Zestawiłam z ognia i na małym ogniu, pod przykryciem usmażyłam jajka sadzone tak, by żółtka pozostały płynne. Na każdym sznyclu ułożyłam jajo i obiad wyjechał na stół. I natychmiast został zjedzony. Z dużą przyjemnością. 



S m a c z n e g o !

1 komentarz: