Biszkopt z Ananasem i Kokosową Bezą
W a r s t w a A n a n a s o w a
Składniki:
- 2 puszki ananasa
- 1/2 l soku ananasowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 1/2 l mleka)
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
Wykonanie:
Budyń, zamiast na mleku, ugotowałam na soku ananasowym. Wystudziłam, zmiksowałam z żółtkami i masłem, a na końcu wmieszałam do kremu pokrojonego drobno ananasa. Całość powędrowała prosto na biszkopt.
B e z a K o k o s o w a
Składniki:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 czekolada deserowa
Białka ubiłam na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodając wiórki kokosowe. Białka wyłożyłam na papier do pieczenia tak, by upieczona beza miała kształt i wymiary dokładnie odpowiadające blaszce z biszkoptem. Wsadziłam do piekarnika i piekłam około 40 minut w temperaturze nie wyższej niż 150 stopni. Gotową bezę ułożyłam na kremie ananasowym, a kiedy wystygła, upaćkałam dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.
Nie znam tego ciasta i chętnie kiedyś wypróbuję, bo wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pyszne i wbrew temu,co sugerują składniki wcale nie takie bardzo słodkie.
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest fantastyczne :-) robię je przy różnych okazjach i bez okazji również :-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest fantastyczne :-) robię je przy różnych okazjach i bez okazji również :-)
OdpowiedzUsuń