sobota, 12 marca 2011

Biszkopt z ananasem i kokosową bezą

To ciasto jest powszechnie znane jako jeden z przepisów siostry Anastazji. W moim domu piekło się je jednak na długo przed wydaniem jej książki. Choć również ma klasztorny rodowód. Pamiętam jak w dzieciństwie przed pewną cukiernią w każdy poniedziałek i środę ustawiały się kolejki,bo dowożono tam wypieki od sióstr z Kalisza. To ciasto było wśród nich prawdziwym przebojem, a wkrótce po mieście zaczął kursować przepis. I zdarzyło się to jakieś 20 lat temu. Od tego czasu zdążyłam o tym cieście kompletnie zapomnieć i, całkiem niedawno, odkryć je na nowo w starych zapiskach Mojej Mamy. I całe szczęście, bo okazało się jednym z tych wspomnień, które nie rozczarowują. Smakuje dokładnie tak dobrze, jak pamiętałam.  

Biszkopt z Ananasem i Kokosową Bezą



Przygotowanie tego ciasta zaczynam od upieczenia na dużej blaszce biszkoptu z tego przepisu. Spokojnie wystarczy połowa porcji, bo wcale nie ciasto jest podstawą tego ciasta. Tajemnica tkwi w kolejnych warstwach.

W a r s t w a    A n a n a s o w a

Składniki:

  • 2 puszki ananasa
  • 1/2 l soku ananasowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 1/2 l mleka)
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła

Wykonanie:
Budyń, zamiast na mleku, ugotowałam na soku ananasowym. Wystudziłam, zmiksowałam z żółtkami i masłem, a na końcu wmieszałam do kremu pokrojonego drobno ananasa. Całość powędrowała prosto na biszkopt. 


B e z a   K o k o s o w a

Składniki: 

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 czekolada deserowa

Białka ubiłam na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodając wiórki kokosowe. Białka wyłożyłam na papier do pieczenia tak, by upieczona beza miała kształt i wymiary dokładnie odpowiadające blaszce z biszkoptem. Wsadziłam do piekarnika i piekłam około 40 minut w temperaturze nie wyższej niż 150 stopni. Gotową bezę ułożyłam na kremie ananasowym, a kiedy wystygła, upaćkałam dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.



S m a c z n e g o !

4 komentarze:

  1. Nie znam tego ciasta i chętnie kiedyś wypróbuję, bo wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, jest naprawdę pyszne i wbrew temu,co sugerują składniki wcale nie takie bardzo słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest fantastyczne :-) robię je przy różnych okazjach i bez okazji również :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest fantastyczne :-) robię je przy różnych okazjach i bez okazji również :-)

    OdpowiedzUsuń