niedziela, 17 kwietnia 2011

Babka na Majonezie

Bardzo słodka, niewiarygodnie puszysta, idealnie wilgotna, nieprawdopodobnie lekka i zaskakująca. Bo kto by się spodziewał w babce majonezu? Upiekłam ją w ramach kuchennego eksperymentu na podstawie przepisu, który kilkanaście lat temu przyniosła z pracy moja Mama. Piekę ją w najdłuższej keksówce, bo porcja jest naprawdę ogromna. 

B a b k a    n a    M a j o n e z i e




Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 małego słoika majonezu
  • zapach śmietankowy

Wykonanie:

Białka ubijam na sztywno powoli dosypując im cukier, dalej ubijając dodawałam żółtka, a później zapach i po 1 łyżce majonez. Na końcu drewnianą łyżką wmieszałam zmieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Piekłam 45 min w 180 stopniach. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. robiłam niedawno bardzo podobną i bardzo mi smakowała

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. ja w tym roku chciałam zrobić majonezową. niestety wydałam się Połówkowi z tym że zawiera majonez- no i stwierdził że takich dziwactw to on nie będzie jadł. ale znając życie zrobię, on zje ze smakiem a dopiero potem mu powiem co kryła w środku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcia zawsze taką robi.
    jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam kiedyś mini babki na majonezie. pyszna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń