A kiedy przychodziła pora obiadu, w całym domu unosiły się niezwykłe aromaty; zupełnie inne od tego jak pachną nasze kuchnie. Gotowanie jeszcze mnie wtedy nie interesowało, więc nie zanotowałam żadnych przepisów. Tę recepturę wymyśliłam znacznie później. Nauczyłam się jednak, że w arabskiej (no dobra - arabskiej przystosowanej do polskich realiów i przeciętnej kieszeni) kuchni jedzenie dodaje się do przypraw, a nie odwrotnie. Dosłownie. Wszystko zaczyna się bowiem od podsmażenia lub podprażenia przypraw, które uwalniają dzięki temu niesłychane wprost ilości aromatu...
Oberżyna z Rodzynkami alla Arabija
Składniki:- 2 bakłażany (lubię starą nazwę oberżyna, a Wy?),
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 50 g rodzynek,
- garść żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych,
- posiekana natka pietruszki lub kolendra,
- sól i pieprz,
- 400 ml tomatery (sosu pomidorowego),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka kozieradki,
- 1 łyżeczka harissy (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego,
- 3 szklanki dobrej jakości bulionu warzywnego
Wykonanie:
Bakłażana pokroiłam w grubą kostkę, osoliłam i odstawiłam na 30 minut na durszlaku. Po tym czasie odcisnęłam z soku.
Na patelnię wlałam olej, wrzuciłam posiekaną cebulę, posoliłam i smażyłam 3 minuty. Dodałam wszystkie przyprawy, pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku i smażyłam jeszcze kolejną minutę, aż zapach zaczął dusić. Wtedy wrzuciłam bakłażana oraz pokrojoną cukinię, paprykę i rodzynki, krótko przesmażyłam, a gdy zaczęło przywierać do dna, zalałam mieszanką sosu pomidorowego z bulionem, dorzuciłam pomidorki i porządnie zamieszałam. Gotowałam a małym ogniu jeszcze 20 minut.
Podawałam z kuskusem posypane świeżą, drobno posiekaną natką. A patelnię do beztłuszczowego smażenia, również takiej arabskiej oberżyny, możecie kupić na sklep.dajar.pl
Oboje z mężem uwielbiamy bakłażany, nigdy jednak nie robiłam z rodzynkami, to musi być oryginalne, ale pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńOryginalne i pyszne. Warto spróbować. A kuchnia arabska ma takich połączeń wiele :)
Usuń