Cukierki z Głogu
Składniki:
- 750 g obranych owoców głogu,
- 300 g miodu lipowego,
- 1 1/2 opakowania żelatyny,
- 6 łyżek soku z cytryny,
Wykonanie:
Umyty głóg gotowałam 20 minut na parze, a następnie zblendowałam i przecisnęłam przez podwójnie złożoną gazę, zupełnie jak moszcz winogronowy. Uzyskany w ten sposób przecier zmiksowałam z płynnym miodem.
Żelatynę namoczyłam w soku cytrynowym i odstawiłam do napęcznienia, a następnie rozpuściłam w kuchence mikrofalowej (uwaga! nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące) i wciąż miksując, cienkim strumieniem wlałam do przecieru z głogu. Całość masy wylałam na wyłożoną folią aluminiową, niedużą blaszkę i wstawiłam na noc do lodówki. Rano pokroiłam na cukierki wielkości krówek i ozdobiłam gorzką polewą czekoladową, która nadała pomarańczowym cukierkom bardziej halloweenowy charakter ... Eeee, to gdzie te spragnione słodyczy potwory?! :)
Podobne:
Marmoladki Jabłkowe |
* Cukierki świetnie posłużą również dorosłym. Głóg wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi i działa rozkurczowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz