Wegański Wyrolowany Chleb z Groszkiem
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży,
- 125 ml mleka owsianego (+ 3 łyżki)*,
- 150 g mąki żytniej razowej,
- 100 g mąki pszennej typ 650,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- szczypta cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- siemię lniane i sezam do posypania
Składniki na pastę z groszku:
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 2 łyżki oleju lnianego (można użyć innego, ale lniany najzdrowszy)
- sól i biały pieprz do smaku
- 1/4 niedużej cebulki**
Wykonanie:
Mleko leciutko podgrzałam z cukrem, wrzuciłam do niego drożdże, zasypałam łyżką mąki pszennej i odstawiłam na kwadrans. Gdy zaczyn zaczął puszczać bąbelki wsypałam do niego obie mąki, sól, wlałam olej i wyrabiałam 7 minut końcówką do ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto chlebowe przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy chleb rósł zajęłam się groszkową pastą. Robi się ją tak szybko, że czasu i tak okaże się dużo za dużo. Cebulkę drobno posiekałam, wrzuciłam na zimny olej, osoliłam i smażyłam na małym ogniu aż ładnie się zezłociła. Groszek odsączyłam, przepłukałam na sicie zimną wodą, zmiksowałam z usmażoną cebulką i olejem i doprawiłam białym pieprzem.
Ciasto rozwałkowałam na stole na prostokąt o krótszym boku niewiele dłuższym od mojej keksówki. Rozsmarowałam na nim pastę z groszku pozostawiając ok. 5 cm wolnych z każdego brzegu. Następnie zwinęłam w roladę (zaczynając od tego krótszego boku właśnie), końce zawinęłam pod spód (tam gdzie złączenie ciasta) i tym spodem do dołu umieściłam w keksówce. Nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na kolejne 30 minut.
Po tym czasie posmarowałam chleb dodatkowymi 3 łyżkami mleka owsianego i w ukośne paski obsypałam sezamem i siemieniem. Piekłam godzinę wstawiając do zimnego piekarnika nagrzewającego się do 200 stopni. Niestety, bez białka jaja rolada nie trzyma się tak dobrze, ale nadal jest bardzo smaczna. A przede wszystkim bardzo wygodna; w poniedziałkowy poranek nie musisz siekać i kroić miliona rzeczy, żeby przygotować zdrowe kanapki do pracy, szkoły, itd. O ile, oczywiście, coś zostanie do poniedziałku ... ;)
Podobne:
Wyrolowana Kanapka z Pastą Rybną |
* mleko owsiane w ogóle genialnie sprawdza się w wypiekach drożdżowych, używam go do dziś nie będąc już weganką.
** opcjonalnie do smaku można dodać jeszcze trochę soku z cytryny lub odrobinę suszonej mięty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz