czwartek, 6 listopada 2014

Dwa Białe Chleby

Tak się jakoś złożyło, że od dłuższego czasu, w Chatce co chleb, to zdrowszy. A to razowy, a to gryczany, a to z płatkami owsianymi ... dość! Nadeszła chwila na małą rozpustę :) Dzisiaj będą chleby dwa, oba białe i pszenne, do tego jeden z miodem a drugi z twarogiem. Na bogato, znaczy :)




Chleb Miodny



Składniki:

500 g mąki pszennej typ 405,
250 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
1 łyżka soli,
40 g drożdży,
2 łyżki miodu, 
4 łyżki płynnego masła,
375 ml maślanki lub kefiru (ten chleb jest słodkawy, można wybrać produkt smakowy),

Wykonanie:

Drożdże rozmieszałam w maślance z 1 łyżką miodu i odstawiłam na 15 minut. Gotowy zaczyna wlałam do mąki zmieszanej z solą, dolałam przestudzone masło i wyrabiałam na najwyższych obrotach miksera końcówką do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Oprószyłam mąką i odstawiłam na 45 minut do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ponownie krótko wyrobiłam, już tym razem ręcznie składając ciasto w bochenek, ułożyłam na natłuszczonej blasze i pozwoliłam mu rosnąć jeszcze przez godzinę. Resztę miodu wymieszałam z 1/3 szklanką wody i posmarowałam bochenek. Piekłam około godziny w piekarniku rozgrzewającym się do 190 stopni i jeszcze kilkukrotnie w tym czasie smarowałam chleb wodą z miodem. 


Chleb Twarogowy


Składniki:

20 g drożdży,
1/2 łyżki miodu, 
1 szklanka mleka,
500 g mąki pszennej typ 405,
1 łyżeczka soli,
100 g twarogu śmietankowego,
30 g miękkiego masła




Wykonanie:

Drożdże i miód rozmieszałam w ciepłym mleku, dodałam 1/3 mąki i odstawiłam na 30 minut. Pozostałą mąkę przesypałam do miski miksera, wkruszyłam do niej ser, dodałam masło i sól, wlałam rozczyn i porządnie wyrobiłam do uzyskania elastycznego ciasta z wyraźną warstwą glutenu. Odstawiłam na 30 minut. 

Po tym czasie uformowałam bochenek i odstawiłam jeszcze na kwadrans, następnie ponacinałam go ukośnie, posmarowałam mlekiem i wstawiłam do zimnego piekarnika ustawionego na nagrzewanie do 200 stopni. Piekłam około 45 minut. 

A z chleba kanapki ... Jakie robicie? Pamiętacie o różnorodności pieczywa? O sałacie i fidrygałkach takich jak kiełki i szczypiorek? Eksperymentujecie ze smarowidłami, np. twarożek z suszonymi pomidorami i bazylią? Albo macie jakieś swoje ulubione zestawy? Ja uwielbiam majonez-ser camembert-plasterki jabłka ...


4 komentarze:

  1. 45 minut od momentu włączenia piekarnika, czy od momentu nagrzania się pieca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od momentu włączenia piekarnika :) Jeżeli uważasz, że to za krótko, wyjmij chleb z piekarnika, obróć go i mocno popukaj w spód. Jeżeli zabrzmi głucho, nie potrzebuje już więcej pieczenia. To bezpieczny sposób, ciasto chlebowe nie biszkopt i nie upada :)

      Usuń
  2. Mmm, ja poproszę ten pierwszy- z maślanką :))) Ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie w smaku oba chleby są do siebie bardzo podobne - białe, delikatne, puszyste. Po prostu od smarowania wodą z miodem skórka tego pierwszego nabiera wyczuwalnego smaku miodu. Zachęcam do pieczenia!

      Usuń