A ten deser jest ... oszałamiający. Mocny, wyraźnie serowy, niezbyt słodki, baaardzo kremowy. Delikatność sera cudownie przełamuje lemoniadowy posmak rabarbaru. Dawno nie grzeszyłam tak przyjemnie ... Trudno. Pójdę do piekła, muszę więc szybko nacieszyć się chmurami. Najlepiej serowymi z rabarbarowym musem.
Serowa Chmura z Musem Rabarbarowym
Składniki:
- biszkopt na 2 jajkach z tego przepisu,
- 400 g sera sernikowego Piątnica,
- 250 g mascarpone,
- 450 g serków homogenizowanych (wybrałam kokosowe),
- 100 g cukru pudru,
- 300 g obranego i pokrojonego rabarbaru,
- 100 g brązowego cukru,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 100 ml wódki zmieszanej z sokiem z 1 cytryny
Wykonanie:
Brązowy cukier podgrzewałam z 2 łyżkami wody do wrzenia, wrzuciłam na niego rabarbar i smażyłam kwadrans, a następnie w gorącym musie rozprowadziłam galaretkę. Połączyłam wszystkie sery i utarłam z cukrem pudrem.
Biszkopt solidnie nasączyłam cytrynową wódką i pokryłam masą serową. Gdy mus rabarbarowy przestygł rozłożyłam go punktowo na serniku mocno w niego wciskając tworząc charakterystyczne mazy.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz